Måttlig mängd fysisk aktivitet i vardagen minskar risken att drabbas av Parkinsons sjukdom. Det visar en studie där forskarna har följt över 43 000 personer under drygt tolv års tid.
I studien jämförde forskarna bland annat risken att utveckla Parkinsons sjukdom hos deltagare som tillbringade mindre än två timmar i veckan åt att utföra hushållssysslor och pendla till och från arbetsplats/utbildning med deltagare som ägnade mer än sex timmar i veckan åt samma typ av aktiviteter. Studien visar att den högre aktivitetsgraden var förknippad med 43 procent lägre risk att drabbas av sjukdom.
Tydligast skillnad bland män
Bland männen var skillnaden tydligare. En måttlig nivå av fysisk aktivitet (i snitt 39,1 MET-timmar/dag) innebar att risken för Parkinsons sjukdom var 45 procent lägre än hos gruppen med den lägsta aktivitetsnivån. Resultaten var inte lika tydliga för kvinnor, men en så kallad meta-analys av alla tidigare longitudinella studier som forskarna också gjorde visade ett liknande samband även hos kvinnorna.
Vardagsmotionen – störst betydelse
Enbart den tid som deltagarna ägnade åt att idrotta på fritiden kunde dock inte kopplas till ökad eller minskad risk för Parkinsons.
– Det är en styrka i vår studie att vi tittade på hela spektrumet av daglig energiförbrukning, snarare än att fokusera enbart på hur mycket deltagarna tränar. Resultaten visar att några träningspass på gymmet inte har den skyddande effekt som man kanske skulle önska, utan att det är vardagsmotionen som har störst betydelse, säger forskningsledare Karin Wirdefeldt, verksam vid Karolinska Institutets institutioner för medicinsk epidemiologi och biostatistik respektive klinisk neurovetenskap.
Text: Redaktionen