Forskare: Tillsatt fruktos kan leda till diabetes och fetma

Forskare: Tillsatt fruktos kan leda till diabetes och fetma

Var uppmärksam på vad du sätter tänderna i. Den vanligt förekommande smakförstärkaren fruktos kan leda till både fetma och diabetes, visar pågående forskning.

Smakförstärkaren fruktos finns i allt från yoghurt och sylt, till olika drycker. Länge har man misstänkt att sockerarten kan leda till både fetma och diabetes. Nu menar amerikanska forskare att vi måste skära ned på fruktosen.

– I nuvarande nivåer underblåser konsumtionen av tillsatt socker, och särskilt tillsatt fruktos, en epidemi av typ 2-diabetes, säger huvudförfattaren av artikeln, James DiNicolantonio, hjärt- och kärlforskare vid Saint Luke’s Mid America Heart Institute, i Kansas City, skriver Science Daily.

Värre än annat tillsatt socker
Då fruktos har en liten effekt på blodsockernivån har smakförstärkaren ansett lämplig vid diabetes. Men i stället påverkar fruktos omsättningen av fett i levern, något som orsakar insulinresistent vilket gör att mer insulin produceras. Både socker- och fettmetabolismen påverkas negativt. Fruktos anses därmed vara värre än annat tillsatt socker, som druvsocker och stärkelse enligt forskarna. 

”Risken ökar jättemycket”
Kristin Brismar, professor vid Karolinska Institutet har det senaste året deltagit i en svensk studie som undersökt fruktosens påverkan. I studien fick friska, njursjuka och personer med typ 2-diabetes dricka coca-cola, koncentrerad fruktos eller ren blåbärsdryck, enbart eller tillsammans med en bit pizza.

– Då ser man att fruktos påverkar fettmetabolismen negativt. Om man äter eller dricker det regelbundet finns stor risk att man går upp i vikt och kan få hjärtkärlsjukdom eller typ 2-diabetes, om man har anlag för det. Risken ökar jättemycket, säger Kristin Brismar till SVT.

Läs på innehållsförpackningen

Fruktos som finns i frukt och bär har däremot inga skadliga effekter, enligt studien vid Karolinska Institutet.

– Frukt är inte farligt för den har samtidigt så många skyddande effekter, säger Kerstin Brismar.

Vidare råder Kerstin att läsa noga på innehållsförteckningen och undvika tillsatt fruktos.

– Att äta så mycket fruktos kommer man att få sluta med förstås, eller åtminstone att minska konsumtionen.

 

 

Foto: Bildbyrån
Text: Redaktionen 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras