Förkylningssäsongen är här – så här gör du för att slippa smittan

Förkylningssäsongen är här – så här gör du för att slippa smittan

Hösten är här och folk snörvlar till höger och vänster. En förkylning smittar så lätt men det finns några knep att ta till.

Det är främst under förkylningens första dagar som man bör se upp – speciellt i inomhusmiljö. En Novus-undersökning på uppdrag av McNeil och Ipren visar att en av tre tror sig smittas lättast i kollektivtrafiken och på förskolan, medan blott en procent tror att den största risken är på restaurang eller kafé.

Den genomsnittliga vuxna svensken blir förkyld en eller två gånger per år. För kvinnor är siffran något högre. Ibland känns det som ett lotteri om man blir smittad eller inte, kanske är det därför som 90 procent av oss inte är oroliga i offentliga miljöer? Drygt 60 procent oroar sig aldrig eller nästan aldrig. Däremot tror en tredjedel att de kan bli smittade i kollektivtrafiken eller på förskolan. Så här kan du göra för att undvika smittan så långt det bara går.

SOV GOTT
En god dag börjar med en god natt. Sov så länge just du behöver, och helst utan många uppvaknanden.

sites/default/files/sjuk3.jpg

VAR GLAD
Vet du med dig att du har sovit för lite har du ett annat vapen att ta till. En optimistisk livssyn skyddar faktiskt mot förkylningar. Kroppen lyssnar på vad din hjärna säger. Stress och negativa tankar är ett gift mot immunförsvaret. En lugn andning där hjärtat kan få pumpa ut blod i hela kroppen håller kroppen i schack!

UNDVIK HANDTAG OCH LEDSTÄNGER
Enligt undersökningen undviker 24 procent av oss att ta tag i handtag och liknande i offentliga miljöer – ett smart drag med tanke på hur många som rör vid dessa föremål dagligen. 

UNDVIK FÖRKYLDA MÄNNISKOR – NÄR DET GÅR
Det är förstås omöjligt att undgå förkylda medmänniskor till hundra procent, men det kan vara bra att senarelägga besöket med den superförkylda bästisen. Nitton procent i studien undviker förkylda människor, nästan lika många som undviker snoriga barn. Framförallt stockholmaren (23 procent) undviker de små osnutna liven – vilket de kan ha en poäng med eftersom tre av tio föräldrar lämnar in sitt förkylda barn på förskolan.

Dock är det bra att träffa vänner för att hålla sig frisk. Ett bra socialt närverk boostar faktiskt vårt immunförsvar och därmed motståndskraften mot förkylningsvirus.

sites/default/files/sjuk4.jpg

TVÄTTA HÄNDERNA
Eftersom vi lätt kommer i kontakt både med livsmedel och känsliga slemhinnor när vi petar oss i ögonen är handhygien en bra grej. Nys och hosta i armvecket och tvätta händerna ofta och noga! Är du på gymmet kan det också vara en bra idé att göra rent händerna efteråt. Tänk bara på hur smutsiga skivstänger och viktplattor är!

SLUTA RÖKA
Rökning fördubblar risken att bli förkyld eftersom immunförsvaret försvagas. Rökskadorna på de känsliga slemhinnorna ger en gyllene biljett till virus att få fotfäste.

ÄT MAT SOM BOOSTAR IMMUNSYSTEMET
När du äter hälsosamt optimerar du immunförsvaret. Vitlök är en populär klassiker, ingefära en annan. Eller kanske en dundersmoothie? Tänk särskilt på D-vitamin

sites/default/files/sjuk5.jpg

LÅT BLI ATT TRÄNA
Motion stärker immunförsvaret – speciellt om du tränar utomhus. Men det är skillnad på förkylning och förkylning. Lyssna till kroppen, är det bara lite snor kanske du kan träna? Men har du ont i halsen eller en infektion i kroppen måste du vila. Riktigt hård träning försvagar immunsystemet, varför elitidrottare är mer utsatta för förkylningar.

LINDRA SYMPTOMEN OM DE DYKER UPP
Vissa struntar i sin förkylning medan andra tar till olika knep. Vila och att sova ordentligt är det bästa, dricka extra vatten har också god effekt och för många hjälper även värktabletter. Drabbas du ofta av återkommande förkylningar? Då kan du ha problem med lymfsystemet. 

TIPS Läs mer: Så vet du om du håller på blir utbränd! https://www.sporthalsa.se/artiklar/7-tecken-pa-att-du-boerjar-bli-utbraend

Text: Julia Kimell
Bilder: Pixabay

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.