Fördomsprofilen med Sara Dahlström – 5 påståenden och svar

Fördomsprofilen med Sara Dahlström

Varje vecka tar chefredaktör Anna Lissjanis pulsen på intressanta profiler inom träning och hälsa med sina fördomar. Först ut ”Fitnessfeministen” Sara Dahlström. Tjejen som tänker bortom normerna, som tagit Instagram med storm det senaste året och hyllas för sin kroppspositiva inställning. Eller? Läs och se hur rätt Anna träffat med sina fem påståenden.

Sara Dahlström är ett av hälsobranschens hetaste namn just nu, som gjort en minst sagt stark resa. När Sara var 17 år opererat hon bort en livshotande tumör på hypofysen i hjärnan, vilket slog ut hormonproduktionen som styr ämnesomsättningen. Idag tar hon kortison och äter flera olika mediciner som fått henne att gå upp i vikt, men ändå har hon segrat över vikthetsen. Mentalt. Och fysiskt genom att lyfta imponerande tunga vikter och sprida kroppspositivism i sina sociala medier.

Tack vare att hon vågar ta plats, såväl på gymmet som med sina starka åsikter och dallrande lår i dansvideos på Instagram, är det fler som vågar göra samma sak. Sara inspirerar oss till att träna av positiva anledningar och krossar myterna om att du måste äta och se ut på ett speciellt sätt för att vara hälsosam.

Fördomsprofilen med Sara Dahlström – 5 påståenden och svar

1. Du har alltid älskat att dansa, ända sen du var bebis.

– Stämmer helt! Från att jag var 12 till 16 ungefär så tävlade jag till och med i dans. På gymnasiet gick jag dessutom estet-dans. Så dans har alltid varit en stor del av mitt liv.

2. Du anser att pizza är lika hälsosamt som chiapudding. Om inte mer.

– Ur en aspekt. Pizzan innehåller inte lika mycket näring (om man inte beställer vegetariana med massa grönsaker på kanske!) men det är rätt stor chans att den där pizzan kommer göra dig nöjd och glad. Och hälsa innefattar absolut att vara lycklig.

3. Du tycker inte om att höra inspelningar av din egen röst, därför håller du helst tyst i dina sociala medier. Eller sätter på musik.

– Helt rätt! Speciellt eftersom jag någon gång under tonåring fick för mig att jag inte skulle prata småländska längre, så jag bytte liksom dialekt. Det betyder att jag själv är lite förvirrad när jag lyssnar på mig själv, för jag växlar liksom mellan småländska, stockholmska och göteborgska. Jag har varit med i lokalradion några gånger på sistone men inte en enda gång lyssnat på det i efterhand.

4. Du blir irriterad på när personer visar missnöje över sina kroppar, oavsett form.

– Irriterad ja, men inte på personen i sig. Att någon är missnöjd med sin egen kropp beror förmodligen på att det är den inställningen vi är uppväxta med. Vi lever inte direkt i ett samhälle som uppmuntrar oss att tycka om oss själva som vi är. Så det gör mig irriterad på världen vi lever i generellt.

5. Du är en av finalisterna i Guldhjärtat och bryr dig inte så mycket om priset för egen del, utan ser det snarare som ett steg mot ett mer kroppspositivt samhälle.

– Jag bryr mig jättemycket om priset för min egen del också, för att det ju allmänt är superkul att kunna vinna saker. Men framför allt är jag glad för att jag ser det som ett viktigt steg mot att visa att träning är till för alla – inte bara superdeffade tjejer som står och poserar. Om någon som ser ut som mig kan vinna ett superfint pris på en jättestor gala tror jag liksom att andra inser att de också hör hemma på gymmet, även om de inte ser ut som alla där. Ett annat skäl till att jag tycker att det är kul är att jag vet att det finns en hel del som stör sig på det och som tycker att någon så ”ohälsosam” som mig inte ska kunna vara nominerad till ett sånt pris.

Tack Sara! Tycker att jag träffade ganska bra med mina fördomar och önskar dig stort lycka till med allt från styrkelyft till, karriär, dans och att vinna (ännu ett) Guldhjärta.

Följ Sara Dahlström på bloggen Fitnessfeministen och på Instagram som @sdahlstrom

 

Text: Anna Lissjanis, chefredaktör 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.