Fördelar med fullkorn och bakterier

Fördelar med fullkorn och bakterier

Att fullkorn är hälsosamt har du säkert koll på, men bakterier? Nu lanserar Brödinstitutet en bakteriemacka för att uppmärksamma att fullkornet i bröd är viktigt för en god tarmhälsa och ett friskare liv. Den består av fullkornsbröd med goda pålägg – och en bakterieodling på toppen. Läs om fördelarna med fullkorn och nyttiga bakterier.

5 fördelar med fullkornsbröd

1. Hjärta och hjärna fungerar bättre.

2. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar.

3. Man håller vikten lättare.

4. Blodsockerkurvan hålls jämn och hjärnans funktioner förbättras.

5. Immunförsvaret hålls i toppform.

– Det kan låta konstigt att ha bakterier på mackan. Men goda bakterier är i ropet som en naturlig del av framtidens mat eftersom en god tarmhälsa stärker vårt immunförsvar. Goda bakterier, probiotika, finns naturligt i vår mage och våra tarmar. Fullkornet i brödet fungerar som prebiotikaoch är en förutsättning för att de goda bakterierna ska må bra och kunna bli fler, säger Maria Sitell, talesperson på Brödinstitutet.

Fullkorn har sedan länge varit en del av svenskarnas matvanor och många vet att det är hälsosamt, men få vet varför och idag äter nio av tio för lite fullkorn. Fullkorn bidrar till en god tarmhälsa, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Fullkorn har också en positiv inverkan på blodsockerkurvan och hjärnans funktioner.

– Fullkornsbröd är inte bara nyttigt och gott, det går även att njuta av på många olika sätt. Och när smak, hälsa och hållbarhet går hand i hand känns det extra bra, säger Jesper Långström, bagare och konditor.

Nu har Brödinstitutet tagit fram bakteriemackan tillsammans med bagaren Jesper Långström och matbloggaren Sofie Lundberg. Mackan består av fullkornsbrödet Råger Mår, som är ett saftigt fullkornsbröd med surdeg och innehåller krossad råg, fullkornsdinkelmjöl och grovt stenmalet fullkornsrågmjöl. På mackan finns bland annat rostad vitlök- och jalapeñohummus, picklad blomkål och rödbetsgroddar. Och slutligen toppas den med en bakterieodling som innehåller lactobaciller (framställda i sterilt labb).

Bakteriemackan kommer att kunna beställas via appen Wolt, en app där man beställer restaurangmat med leverans. Mackan finns i appen som ”Bakteriemackan” och går att beställa till stora delar av Stockholm. Man kan även beställa mackan via Wolt och hämta upp själv från någon av Haga Tårtcompanis bagerier.

– Bakteriemackan går helt i linje med vårt koncept där framtidens mat är central. Vi vill att det ska vara enkelt att beställa mat som boostar både hälsa och är snäll mot planeten. Vi är superglada över att kunna ha med den här spännande mackan i vårt utbud, säger Sandra Kinnmark, marketingchef på Wolt.

Läs mer om bakteriemackan här.

Text och foto: Brödinstitutet som arbetar för att sprida kunskap om kost och hälsa, med utgångspunkt i brödet.

Fördelar med fullkorn och bakterier
Skriv ut Pin
Inga betyg än

Fördelar med fullkorn och bakterier

Måltid Mellanmål
Tag fördelar med fullkorn, fullkorn, fullkornsbröd hälsa, fullkornsbröd nyttigt, hälsa fullkorn, nyttigt fullkorn
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg