Förbättra din kondition

Förbättra din kondition

Kondition mäter kroppens förmåga att ta upp syre. En förbättrad kondition stärker kroppens hjärta och blodkärl. För att ta reda på hur bra kondition du har kan du mäta syreupptagningsförmågan.

Raska regelbundna promenader kan förbättra konditionen om du har en genomsnittlig kondition. Om du ytterligare vill förbättra den kan du börja med att mäta den, det vill säga räkna hur många slag ditt hjärta slår per minut. För att sedan förbättra konditionen behöver man komma upp i hälften av den maximala pulsen vid träning. För att beräkna maxpulsen utgår man från 220 och drar av sin egen ålder. Vid 50 års ålder är maxpulsen 170. 

Vid hälften av maxpulsen förbättras konditionen, vilket innebär att för en nybörjare är det tillräckligt att hålla sig mellan 50 och 70 % av den egna maxpulsen för att öka konditionen. 70 % av maxpulsen på ovan nämnda 50 åring innebär att personen bör ligga på 170*0,7, det vill säga 119 hjärtslag per minut. För att ta reda på sin puls kan man skaffa en pulsmätare eller ladda ner en app som mäter pulsen. Många gym tillhandahåller pulsmätare om man inte vill köpa en själv. 

För att öka konditionen kan man träna intervallpass eller löpträna i backe. Det viktiga är att öka konditionen succesivt och att börja träna i tid inför exempelvis ett lopp. Öka både distanser och intensitet succesivt varje vecka så att kroppen hinner vänja sig vid den ökade ansträngningen, då minskar även skaderisken. Konditionen förbättras vid prestationsträning och är en färskvara som måste underhållas. Lycka till i löpspåret!

Text: Isabelle Bordier

 

 


 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.