Som fortsättning på veckans mattema, snabblagad mat av rester, bjuder vi här på 80-talsklassikern Flygande Jacob. Men färdiggrillad kyckling en kanonrätt du kan passa på att laga när bananerna där hemma börjar bli bruna.
Varje dag under veckan kommer vi ge dig förslag på god och snabblagad mat av rester, igår smarriga potatisplättar. Som vi nämnde är ofta maträtterna där du trollar ihop något av det du har hemma i skåp och frys de godaste. Dessutom är det både mer ekonomiskt, miljövänligt och du spar tid genom att slippa handla nytt.
Flygande Jacob
Ingredienser:
– 1 grillad kyckling i bitar (eller 2 kycklingar om ni är fler än 4 personer)
– 2-3 bananer
– 3 dl grädde
– 1,5 dl chilisås
– italiensk salladskrydda
– curry
– 1 paket bacon (knaperstekt)
– jordnötter/cashewnötter
Gör så här:
1. Lägg kycklingbitarna i en smord, ugnssäker form. Strö lite italiensk salladskrydda över.
2. Dela bananerna på längden och lägg över kycklingen. Krydda med lite curry på dem.
3. Stek bacon och låt rinna av på ett hushållspapper. Sätt ugnen på 225°.
4. Vispa grädden fluffig och blanda i chilisås.
5. Lägg på bacon över kycklingen och bananerna. Täck alltsammans med grädd- och chilisåsblandningen.
6. In i ugnen i ca 10 minuter. Strö sedan över jordnötter.
7. Servera! Gott ihop med grönsaker och ris.
På tal om goda ätbarheter vill vi även tipsa om vårt gratis läsarevent på tema socker kopplat till hälsa 21 mars kl 18-20.30 på Salming Concept Store i Stockholm. Läs mer här. Varmt välkommen!
Text och foto: Anna Lissjanis