Fluorfria munvårdsprodukter – funkar de?

Finns det fluorfria alternativ som skyddar tänderna eller inte? Här reder vi ut fluorfrågan tillsammans med företaget Splat och bjuder på en rabattkod.

Det har pågått en stor diskussion kring användningen av fluor i munvårdsprodukter, om det är bra eller rent av finns en fara. Fluor finns tillsatt i de flesta tandkrämer och munsköljer för att minska karies och finns även i drickvatten. Men finns det icke-giftiga alternativ som kan skydda emaljen från karies? Splat använder en mineral Calcium Hydroxyapatite i flera av sina tandkrämer.

Erbjudande!

Just nu erbjder Splats distributör Cosmetic Treasures 15% rabatt på hela sortiment av Splat. Ange koden SPORTHALSA15 i kassan på cosmetictreasures.se. Du kan också handla Splats munskölj och Biomed tandkrämer hos Life butiker i hela Sverige.

Är fluorfria produkter lika effektiva?

Motståndare till fluor anser att fluor är skadligt för oss människor eftersom fluor är ett cellgift. Fluor är mycket effektiv på att döda kariesbakterierna men kan också ge mycket större biverkningar än vita fläckar på tänderna (fluoros), exempelvis påstås det kunna öka risken för cancer. Därför är det viktigt att människor informeras och har rätt att välja själva om de vill ha fluorfri tandkräm eller inte.

Det gäller att ta reda fakta för att kunna göra egna val för sin hälsa och det finns flera aspekter som man måste tänka på för att minska risken för karies. Med hjälp av en producent av professionella naturliga munvårdsprodukter, Splat, fick vi en massa intressant information.

För att skapa ett naturligt och hälsosamt alternativ till fluor behövdes flera år av studier, samarbete med ledande specialister och institutioner inom tandvård. Som resultat innehåller Splats tandkrämer ett komplex av flera olika aktiva ämnen som tillsammans stärker emaljen och förebygger karies. Bland annat 100% naturlig bioaktiv kalcium, mineral hydroxyapatit, enzymer, mängder av olika antibakteriella oljor och extrakt, bromelain, aktivt kol, mm. Dessa sammansättningar och lösningar är testade med bevisade resultat, en del har även erhållit patent. Ett stort framsteg gjordes när Splat lyckades att ta fram en aktiv form av kalciumhydroxyapatit, som stärker emaljen på djupet.

Den amorfa formen av kalciumhydroxyapatit har återskapats för första gången. d.v.s. en molekyl som är identisk med den som finns i mänskligt saliv. Hydroxiapatit är ett bioaktivt kalciumfosfat och den 3:e största delen av vår kropp efter vatten och kollagen. Det huvudsakliga mineralet i tandemaljens sammansättning (97%) och dentin (70%).

Kalciumhydroxyapatit är godkänd i Japan som antikaries sedan 1993. Den främjar borttagande av plack under rengöring, skyddar mot bakterier och plackpartiklar, vilket gör det lättare att spola och ta bort från munnen. Den återställer emaljens jämnhet och fungerar identiskt med förseglingen, dvs ”fyller i” små gropar och sprickor som finns på emaljens yta. Det kompletterar förlusten av mineraler och eliminerar karies vid tidigt skede.

Så tar du hand om dina tänder

Förutom aktiva och effektiva komponenter i tandkräm som bidrar till friska tänder är det viktigt att följa en munvårdsrutin och tänka på andra faktorer som påverkar munhälsan.

 1. HYGIEN.Borsta tänderna minst två gånger om dagen i 2 minuter.
 2.  SALIV hjälper tänderna, men tar tid. Det ta cirka 1 timme för saliven att ändra munhålans pH till neutrala värden efter exponering för syror. Du kan minska mängden syra som är dålig för tänderna i munnen genom att äta socker- eller stärkelse mindre ofta under dagen.
 3. ANVÄND MUNSKÖLJ. För extra effekt kan du hjälpa tänderna med en munskölj från Splat som återställer munhålans pH. Den passar utmärkt att använda efter tandborstning eller efter mat under dagen. Dessa innehåller en patenterad lösning Luctatol som minskar tandplack upp till 96%. Det hjälper dig att hålla tänderna friska på ett naturligt sätt med hjälp av mjölkenzymer och extrakt av lakrits. 99% naturlig, alkoholfri och mild.
 4. TÄNK PÅ KOST.Fermenterbara kolhydrater är bra. Genom att byta kost till mindre lättjästa kolhydrater kommer bakterierna att ägna mer tid och ansträngning för att smälta maten, vilket kommer att leda till färre håligheter.
 5. UNDVIK TANDBLEKNING.Olika tandkrämer innehåller olika slipmedel, t.ex. natriumbikarbonat, kalciumfosfater, aluminium, mm. Sådana tandkrämar är bra vid polering emalj och avlägsnande av tandplåtar. Det är dock ganska viktigt att vara uppmärksam på typen och formen av slipmedel, eftersom vissa slipmedel är ganska aggressiva (dvs aluminiumlaktat, polyfosfater) och kan ”skrapa” emalj för mycket och orsaka överkänslighet.

Splat special ”Blackwood”-tandkräm innehåller kol från björk och extrakt av enbär som har antibakteriella egensaper.

VITAPAN-skalan – den vanligaste betydelsen för att indikera förändringen i emaljfärgen. Efter 4 veckors användning av Blackwood är blekningseffekten 2 nyanser ljusare. Flera av Splats tandkrämer innehåller också  ett av de naturliga bleckningsämnena är papain – ett naturligt enzym som kommer från papaya-frukt. Den polerar emaljen istället för att skrapa den som många abrasiva ämnen gör.

Det senaste tillskottet från Splat är en helt ny serie med familjevänliga produkter – Biomed

Effektiva ämnen finns i den nya serien från Splat Biomed som passar hela familjen, inklusive barn från 6 år:

 • Flera naturliga antibakteriella och stärkande ämnen.
 • L-Arginine. En aminosyra som stärker emaljen och förbättrar effekten av Hydroxiapatit.
 • Dissolvine. Ett skonsamt ämne som polerar emaljen.
 • PVP. Tar bort toxiner, löser upp tandplack och minskar missfärgningar från kaffe och te.
 • Enzymer av papain. Kommer från papaya och har en bra förmåga att mjuka upp tandplack vilket gör det lätt att ta bort det under tandborstning.
 • Bromelain. Kommer från ananas. Har starka intiinflammatoriska egenskaper samt hjälper till att ta bort plackbakterier.
 • Tandkrämerna är 98-99% naturliga. Fria från triclosan, SLS, socker, GMO, artificiella färgämnen och starka abrasiva ämnen, bland annat kalciumkarbonat (krita). Bevisad effekt av in vitro-studier i Schweiz.

Så testa något nytt i år. Passa på och testa tandvård utan flour med 15% rabatt . Ange koden SPORTHALSA15 i kassan på cosmetictreasures.se. Du kan också handla Splats munskölj och Biomed tandkrämer hos Life butiker i hela Sverige.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.