Fler dör av hudcancer

Fler dör av hudcancer

Antalet personer som dör av hudcancer blir fler och fler för varje år som går.

Samtidigt som forskning visar att ett visst mått av solning kan minska risken att drabbas av hudcancer är det fler och fler som dör av hudcancer i Sverige. Siffrorna ökar för varje år och sjukvården slår nu larm.
– Vi ser att fler dör av malignt melanom än i trafiken i Sverige, säger John Paoli, specialistläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Rapport.

Enligt statistik som Rapport har tagit del av har antalet som drabbats med malignt melanom ökat med 4 procent varje år det senaste decenniet. John Paoli ser mycket allvarligt på det ökade antalet dödsfall och menar att sjukvården inte kommer att räcka till om några år.
Samtidigt lanseras en ny tjänst som gör att en mobilkamerabild kan ge dig besked om din hudförändring bör ses över.
– Det är en informativ tjänst om man ska gå till läkaren, behandla själv eller vänta och se vad som händer, säger Alexander Börve som står bakom tjänsten, till TV4Nyheterna.
Han menar att tjänsten förkortar långa väntetider hos läkaren, och i förlängningen sparar pengar hos landstingen.

FAKTA: Hudcancer
Varje år får cirka 2 800 personer i Sverige malignt melanom. Antalet fall har ökat på senare år och sjukdomen är nu bland de vanligaste cancerformerna i landet. Andra former av hudcancer är basalcellscancer och skivepitelcancer.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras