Fler äter grönt men många slarvar med vitaminerna

Fördelarna med en mer vegetarisk kost är många, något allt fler svenskar håller på att inse. Det är också viktigt att få sig alla viktiga näringsämnen, men många slarvar med vitaminerna.

Det är nog ingen som har missat att det råder en ganska rejäl hälsotrend här i vårt avlånga land. Många är duktiga och hurtiga och rör på sig mer än någonsin. Denna hälsomedvetenhet tillsammans med den ökade förståelsen för köttindustrins påverkan på växthuseffekten får allt fler att se över sin kost.

Idag är det lättare än någonsin att äta vegetariskt eller veganskt. Oavsett om det gäller att göra det till en permanent kosthållning eller om man nöjer sig med att fimpa köttet några gånger i veckan. Det är nämligen inte bara bra för miljön utan också för kroppen. De gröna bladen är det absolut nyttigaste som finns.

Inte svårt att äta rätt

Till skillnad från vad många tror så är det inte heller särskilt svårt att få sig alla de näringsämnen som kroppen behöver med en vegetarisk eller vegansk kost. Det är däremot viktigt att äta varierat och inte fuska med måltiderna. Baljväxter som linser, bönor, ärter, tofu eller andra sojaprodukter är viktiga proteinkällor, som dagligen bör närvara. Detta är ännu viktigare för veganen, som går miste om proteinet i ägg och mejeriprodukter.

Komplettera med vitaminer

Den som väljer att helt hålla sig till vegetarisk eller vegansk kost under en längre period, bör komplettera sin mat med vitaminer. Som vegetarian kan det nämligen vara svårt att få sig i tillräckligt med D-vitamin. Brist på D-vitamin kan i sin tur orsaka rakit hos barn. En hel del forskning tyder också på att det kan leda till nedstämdhet under vinteråret, för både vuxna och barn.

Det går att köpa rena D-vitaminpreparat på de flesta apotek runt om i landet, men för vegetarianen är det lika bra att sikta in sig på ett bredare kosttillskott. De flesta apotek säljer nämligen framtagna tabletter som täcker stora delar av dagsbehovet för en hel del vitaminer och näringsämnen som kan vara knepiga att få i sig.

Den som äter veganskt bör definitivt tänka på detta. Vid vegansk kosthållning finns det risk att få allvarliga brister av B12-vitamin, som enbart finns i animaliska produkter. En kraftig brist på B12-vitamin kan i längden leda till hjärnskador. Tack och lov finns det goda möjligheter att köpa vitamintillskott som även täcker detta. På flera apotek på nätethittar du rena B12-tabletter så väl som breda vitamintillskott som täcker hela ditt behov.

Att äta vegetariskt och veganskt är en hälsosam och miljövänlig kosthållning. Men den som väljer att under längre perioder hålla sig till dessa, måste komplettera med vitaminer.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras