Poké bowl – den nu trendiga maträtten du säkert sett passera i Instagramflödet eller testat själv på någon restaurang? Men har du provat att laga Poké bowl hemma? Det är inte alls svårt och många ingredienser går att byta ut mot det du har i skafferiet. En rätt som passar bra så här i slutet av veckan om du till exempel har överblivet kokt ris hemma? Här hittar du receptet att utgå ifrån.
Poké bowl har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost och ordet betyder helt enkelt att dela eller skära itu. Maträtten kan se olika ut, men basen är oftast ris, marinerad fisk och grönsaker som serveras i en skål. Allt går att byta ut efter smak eller vad du har hemma, men här är receptet med de typiska ingredienserna.
Poké bowl
Ingredienser 2 portioner:
– 1/2 dl japansk soja
– 2 tsk sesamolja
– 1/2 tsk rostade sesamfrön
– 1 krm chiliflakes
– 1 tunt skivad salladslök
– 200 g tärnad rå fisk (tonfisk eller lax)
– 2 portioner rundkornigt kokt ris
Exempel på tillbehör: avocado, ägg, sojabönor, sesamfrön, mango, alger, koriander, ponzu mayo-sås
Gör så här:
1. Blanda soja, sesamolja, rostade sesamfrön, chiliflakes och salladslök.
2. Rör ner bitarna av rå fisk.
3. Lägg upp ris och grönsaker i skålar. Toppa med fisk och valfria tillbehör.
4. Smaklig spis!
Text och foto: Anna Lissjanis