Vad är mer klassisk svensk husmanskost än köttbullar? Här hittar du fyra goda recept för olika smaker inför Köttbullens dag eller andra goda dagar.
Fira Köttbullens dag 23 augusti! Den älskade maträtten vi njuter av på såväl jul- som påsk- och midsommarbordet, på IKEA och i vår vardag. Här bjuder vi på fyra köttbullsrecept för olika smaker: traditionella, dig som är vegetarian, dig som önskar köttbullar med lägre fetthalt eller kanske med en ny twist i tomatsås?
Fira Köttbullens dag – fyra recept för olika smaker
Klassiska köttbullar
Ingredienser:
- 2 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 1/2 dl ströbröd
- 1 kg blandfärs
- 2 tsk salt
- 3 krm nymalen vitpeppar
- 1/2 tsk socker
- 2 ägg
- 1 1/2 dl riven gul lök
- smör eller margarin (till stekning)
Gör så här:
- Blanda mjölk, grädde och ströbröd. Låt svälla ca 10 minuter.
- Blanda färsen med salt, vitpeppar och socker tills färsen blir fast. Tillsätt äggen och blanda tills färsen blir fast igen. Rör i ströbrödsblandningen och löken.
- Skölj händerna med kallt vatten och forma små fina köttbullar. Stek några i taget i matfettet. Skaka pannan då och då så att köttbullarna rullar runt och håller sig runda.
Smakrika thai vegofärsbollar med risnudlar
Ingredienser, 4 port:
- 425 g tinad formbar- färs
- 6 klyftor vitlök
- 40 g färsk ingefära
- 4 salladslökar
- 2 msk ljus soja
- 1 msk neutral jordnöts eller rapsolja + mer att steka i.
Gör så här:
- Skala och finhacka vitlök. Stek vitlöken mjuk i en panna på låg värme med olja utan att den tar färg i ca 3 min. Häll av innehållet i en skål och ställ åt sidan.
- Skala ingefära och finhacka riktigt smått (alt riv). Finhacka både det vita och det gröna på salladslöken.
- Blanda färsen med vitlöken, ingefäran, salladslöken, oljan och sojan. Rulla bollar (ca 3 cm i diameter) och stek i omgångar på hög värme i olja tills de får färg på alla sidor.
Magra köttbullar
Ingredienser:
- 150 g 5% nötfärs
- 1/2 vitlöksklyfta
- 1 tsk timjan
- 1 tsk Santa Maria umami-krydda (alt. valfria kryddor)
- salt och peppar
Gör så här:
- Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna.
- Rulla till små bollar och stek i lite olivolja tills de är klara, ca 5–7 minuter beroende på hur stora de är.
Köttbullar i tomatsås med basilika och riven ost
Ingredienser, 4 portioner:
- 500 g nötfärs
- 1 ägg
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
- 1 tsk olivolja
- 1 dl riven parmesan
Tomatsås:
- 1 stor lök
- 1 vitlöksklyfta
- ½ hackad röd chili
- 1 dl crème fraiche
- 1 burk tomatsås (390 g)
- ½ tsk svartpeppar
- 1 krm salt
- Basilika
Tillbehör:
- 6 dl pasta, 210 g
- Färsk basilika till topping
- Riven ost förslagsvis en parmesan
Gör så här:
1. Blanda nötfärs, ägg, riven parmesan och kryddor.
2. Rulla till cirka 12 bollar. Ställ i kylskåpet.
3. Stek lök och vitlök i olivolja tills den fått fin färg. Lägg den sedan åt sidan.
4. Stek köttbullarna men låt de inte bli helt genomstekta.
5. Lägg i löken, crème fraiche, tomatsås och kryddor i pannan tillsammans med köttbullarna.
6. Rör runt försiktigt och låt puttra tills köttbullarna är färdiga, cirka 20 minuter.
7. Koka pastan enligt instruktionerna för den pastan du valt.
8. Toppa med riven parmesan och färska basilikablad.
Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.