Finsk innovation förbättrar din andningskapacitet

Wello2

Andningen är central för vår hälsa och våra prestationer. Well02 är det första i världen som förenar ångandning med motstånd för att förbättra din andningskapacitet, prestation och hälsa.

– Det är enkelt att använda och ökar effektivt din andningskapacitet. Du tränar andningsmuskulatur som är svår att komma åt med annan motion, säger Anssi Sovijärvi, professor emeritus i klinisk fysiologi vid Helsingfors universitet.

▶︎ Här kan du läsa mer om WellO2 och beställa produkten

 Prova 30 dagar utan kostnad.

Precis som kroppens andra muskler, behöver andningsmusklerna regelbunden träning. Med åldern försvagas andningsmuskulaturen samtidigt som lungvolymen minskar med två procent per år och bröstkorgen blir stelare.

– Övervikt och stillasittande kan också försämra andningen, säger Anssi Sovijärvi, en av Finlands ledande lungfunktionsspecialister.

Men regelbunden andningsträning kan snabbt ge goda resultat.

– Tyvärr är det inte allmänt känt hur viktigt det är att träna andningsmuskulaturen. Det kan också vara svårt att veta hur man ska träna dessa muskler så att det ger resultat, säger Anssi Sovijärvi.

Unikt verktyg förenar två metoder

Andningsträningsredskapet WellO2 är en finsk innovation, utvecklad för att stärka andningsmuskulaturen på ett effektivt och mångsidigt sätt. Produkten är en stor framgång i Finland där den sålt i över 50 000 exemplar.

– WellO2 är en globalt patenterad teknologi som kombinerar två var för sig beprövade metoder: Dels andning med motstånd och dels inandning av varm vattenånga, säger Anssi Sovijärvi och fortsätter:

– Träningen är mycket enkel. Du sitter ner och djupandas genom ett munstycke som har ett justerbart motstånd. Samtidigt andas du in vattenånga. Det räcker med att träna några minuter varje gång. Träna helst en gång eller två gånger om dagen som en rutin – men några pass i veckan gör också skillnad.

andningskapacitet

Vilket resultat ger träningen?

Anssi Sovijärvi berättar om tre effekter:

1. Ökad andningskapacitet

Andningsmusklerna stärks och andningen blir mer effektiv. Lungventilationen blir bättre och jämnare och syreupptagningen i lungorna förbättras. Bröstkorgen blir rörligare och diafragman fungerar bättre.

Fotbollsspelare förbättrade andningsstyrkan

En vetenskaplig studie undersökte hur tio manliga fotbollsspelare påverkades av att andningsträna med WellO2 i en månad. De ökade sitt maximala utandningstryck med i snitt 11 procent.

2. Direkt lättare att andas

Fuktigheten i slemhinnorna ökar av ångan vilket innebär att luftvägarna lättare transporterar bort slem och partiklar. Det blir direkt lättare att andas, till exempel vid astma, pollenallergi, KOL eller bronkit.

3. Minskad risk för infektioner

Luftvägarna värms och fuktas regelbundet av ångan vilket förbättrar slemhinnornas kondition och minskar risken för att virus och infekterade partiklar fäster. Det bidrar till mindre irritation i luftvägarna och minskad risk för infektioner.

Landslagsskidåkare använder Well02

WellO2 är populär i Finland bland idrottare och motionärer som vill prestera bättre genom att öka sin andningskapacitet. Finska längdskidåkaren Krista Pärmäkoski har använt WellO2 regelbundet sedan 2016 då produkten var helt ny.

– WellO2 har blivit en naturlig del av min träningsrutin och är en självklar reskamrat under tävlingar och träningsläger, säger Krista, landslagsskidåkaren som har tre OS-medaljer och sex VM-medaljer hemma i prisskåpet.

▶︎ Beställ din WellO2 här

Prova 30 dagar utan kostnad.

andningskapacitet

Så fungerar WellO2

Du fyller apparaten med kallt dricksvatten och ställer in motstånd och temperatur, som båda är justerbara. Börja med lägsta nivån på båda.

Sedan tränar du genom att andas lugnt genom munstycket. Det räcker med 5-15 andetag.

• När du andas ut genom motståndet i munstycket vidgas dina luftvägar och utandningsmuskulaturen stärks, vilket gör det lättare att andas.

• När du andas in genom motståndet stärks inandningsmuskulaturen samtidigt som den varma vattenångan öppnar och rengör luftvägarna från slem och partiklar.

Aulis uppfann WellO2

Innovatören bakom WellO2 är finländaren Aulis Kärkkäinen, 69, som haft svår astma hela livet och upptäckte att två saker lindrade:

• Andas med motstånd (till exempel genom en slang i vattenfylld flaska)

• Ångbastu

Kan man kombinera de två metoderna? Det undrade Aulis och började skissa på ett redskap. Första prototypen byggde han 2008 och började använda dagligen. Han samlade så småningom ihop ett team som byggde en riktig prototyp med namnet WellO2. Produkten började utvecklas tillsammans med medicinska experter 2014. Idag är hans idé en globalt patenterad teknologi som sålt i över 50 000 exemplar – och som Aulis har stor nytta av:

– Jag har använt min egen metod varje dag i drygt tio år och mår bättre än när jag var ung. Min andning är idag som en idrottares och 10 procent bättre än när jag var i 40-årsåldern, berättar han.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.