Fettisdagen vs. pannkakans dag

Fettisdagen vs. pannkakans dag

I dag är det Fettisdagen men även pannkakans dag. Oavsett vad du föredrar att fira har vi dukat upp med nyttigare och goda recept på både pannkakor och semlor!

Recept: Kesopannkakor

  • 1 ägg
  • ½ liten kesoburk
  • 1 msk fiberhusk
  • en nypa salt
  • kokosfett att steka i

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser. Stek i en panna med kokosfett på svag värme.


Recept: Bananpannkakor

  • 1 ekologisk banan
  • 2 st ägg
  • 1 kryddmått vaniljpulver
  • 2 msk mandelmjöl
  • Smör eller kokosolja att steka i

Gör så här:

  1. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa smeten slät.
  2. Stek sedan pannkakorna på ganska svag värme tills de blivit gyllenbruna.

Recept: Blåbärspannkakor

  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm kardemumma
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mandel- eller kokosmjöl
  • 1 dl blåbär
  • kokosfett att steka i

Gör så här:

  1. Blanda ihop alla ingredienser utom blåbär.
  2. Vispa med elvisp eller kraftigt för hand. Låt stå och svälla 10 minuter.
  3. Blanda försiktigt ner blåbären i smeten.
  4. Stek på svag värme i kokosfett. Servera med blåbär.


Recept: Proteinpannkakor

  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 skopa proteinpulver med vaniljsmak
  • 3 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • kokosfett att steka i

Gör så här:

  1. Blanda mjölk, proteinpulver och bakpulver i en shaker.
  2. Tillsätt ägg och salt. Skaka om ordentligt.
  3. Stek pannkakorna på svag värme i kokosfett.

Recept: Semlor

Ingredienser: 10 st mini-semlor

  • 3 ägg
  • 50 g smält smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk stevia strö (valfritt)

Gör så här:

  1. Vispa äggen. Häll i grädde och smält smör.
  2. Blanda mandelmjölet med fiberhusk, kardemumma, bakpulver och stevia strö i en skål.
  3. Rör ihop med äggblandningen och låt stå cirka 10 minuter så att blandningen sväller och blir ganska fast.
  4. Klicka i smeten i 10 muffinsformar och grädda i 175 grader 20 minuter.

Mandelmassa:

  • 100 g mandelmjöl
  • 1 äggvita
  • 1 msk stevia strö
  • 1 msk vispgrädde

Gör så här: 

  1. Blanda mandelmjöl, äggvita, stevia och vispgrädde till lagom konsistens.
  2. Rör i mer vispgrädde om massan blir torr.
  3. Skär av toppen på semlorna och gröp ur en grop i nederdelen som du fyller med mandelmassan.
  4. Spritsa på grädde och lägg tillbaka locket. Pudra över lite sukrin melis.

 

Recept på semlor: emilysliv.se

Recept på pannkakor: Redaktionen

Foton: Anna Lissjanis

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras