Tonfisk på burk har alltid varit klassisk ”byggarmat” tack vare sitt höga proteininnehåll, men vill du äta burkfisken på ett festligare sätt än ihop med ris – prova Zeinas tonfiskrulle! Lika god varm som kall och en given succé till förrätt eller på buffén.
Tonfiskrulle
Ingredienser till 1 stor rulle, ca 5 portioner:
Fyllning
– 2 burkar tonfisk i vatten
– 1 halv purjolök
– 1 röd paprika
– 3 dl cremefraice (valfri fetthalt)
– 2 msk dill, färsk eller djupfryst
– 2 msk citronsaft
– Salt & peppar
Degen
– 100 g smör
– 2 dl vetemjöl
– tsk salt
– 3 dl mjölk
– 3 ägg
Gör så här:
1. Börja med fyllningen. Låt tonfisken rinna av ordentligt. Tvätta och finhacka grönsakerna, blanda alla ingredienserna till fyllningen. Ställ sedan i kylen medan du gör degen.
2. Värm ugnen till 200°. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjöl och salt. Späd med mjölken och vispa till en slät och klumpfri smet.
3. Knäck i ett ägg i taget och vispa mellan varje några sekunder.
4. Bred sedan ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min, degen påminner om ugnspannkaka men är tunnare.
5. Ta ut från ugnen och vänd sedan upp och ner, dra av bakplåtspappret. Bred på fyllningen och rulla som en rulltårta. Hit kan du förbereda rätten dagen innan den ska tillagas om du vill. Plasta in och förvara i kylen om den ska lagas vid ett senare tillfälle.
6. Strö riven ost över rullen och gratinera i mitten av ugnen på 200° i ca 10 min. Servera med en god sallad, kall eller varm!
Recept och foton: Zeinas Kitchen