5 tips till dig som vill bli personlig tränare

Hetaste träningstrenderna 2016

Efterfrågan på personliga tränare ökar konstant, liksom antalet PT-utbildningar. Drömmer du om ett yrke som personlig tränare bör du dock vara noggrann med vilken utbildning du väljer. Här är fem tips till dig som vill bli personlig tränare.

Efterfrågan på personliga tränare har ökat explosionsartat och marknaden för personlig träning fortsätter att växa. Sverige och andra länder runt om i världen behöver fler som kan hjälpa andra med att träna rätt och att hitta en hållbar livsstil. Men för att börja jobba som personlig tränare behöver du ha gått en PT-utbildning och (i de flesta fall) ha en PT-licens. I dag finns en flora av olika utbildningsalternativ att välja bland. Den här guiden innehåller fem tips till dig som vill bli personlig tränare – saker som är bra att ha med dig när du ska välja PT-utbildning.

5 tips till dig som vill bli personlig tränare

1. Välj en tillräckligt lång utbildning

Att vara personlig tränare är ett förtroendeuppdrag. En kund lyssnar på sin personliga tränare och litar på att du har rätt kunskaper. I värsta fall tränar en PT sin kund fel, vilket kan leda till olika typer av skador. Debatten kring att personlig träning kan vara skadligt kommer just från fall där tränaren inte haft rätt kompetens. 

Vill du arbeta professionellt som PT lönar det sig att satsa på en gedigen utbildning. Inte minst med tanke på chanserna att få jobb. De stora träningskedjorna har höga krav på en PT:s kompetens och det är viktigt vilken utbildning du väljer att gå. För att stå dig i konkurrensen på arbetsmarknaden ska du se till att din PT-licens kommer från en utbildning med tillräckligt många undervisningstimmar. En seriös PT-utbildning bör innehålla grundliga teoretiska ämnesstudier varvat med praktiska moment.

Omfattande grundkunskaper ger dig också en träningsförståelse som du har nytta av i nya situationer. Träning utvecklas hela tiden med nya spännande träningsformer och nya redskap.  Se till du inte bara lär dig träning med vissa redskap som gäller just nu. Med goda grundkunskaper kan du använda din träningsförståelse och applicera den till nya träningsformer, redskap och målgrupper. Du undviker att dina kunskaper blir inaktuella och du kan lättare bygga på med specialinriktningar. Om du vill kunna arbeta utomlands som personlig tränare ska du se till att utbildningsleverantören du väljer är erkänd enligt internationell standard.

2. Välj en utbildning som passar DIG

I Coronatider eller inte är det viktigt att utbildningen passar dig och din vardag. I dagens digitala samhälle är det fullt möjligt att plugga på distans, i din egen takt, med bra coaching online. Se till att utbildningen erbjuder erfarna lärare med gedigen kunskapsbakgrund i sina ämnesområden, samt tillgängliga för att besvara dina frågor. Dessutom är det viktigt att träffas fysiskt för att gå igenom de praktiska momenten.

3. Se till att få praktik

Att utbildningen är tillgänglig var du än bor via det digitala är kanon, men att det ingår en viss del praktik är också viktigt. Nu finns det stora möjligheter att jobba framgångsrikt via PT-online, men även för det krävs fysisk erfarenhet. Därför behöver du, precis som i andra yrkesutbildningar, öva i verkligheten för att vara rustad inför din nya yrkesroll. Se därför till att utbildningen du väljer innehåller en dos praktisk träning. Den praktiska träningen bör vara lärarledd för maximalt lärande och möjlig feedback. Du ska känna dig trygg med att omsätta teori till praktik och bekväm med att föra en dialog med kunder i alla situationer.

4. Lär dig helheten

Den ökade efterfrågan på PT-träning innebär att kundgruppen blir bredare. Som personlig tränare möter du kunder med vitt skilda behov och anledningar till att träna. Det handlar inte längre bara om muskler och utseende, utan om välmående, kom-igång-träning, sportspecifika program, skadeförebyggande åtgärder och mängder av andra träningsbehov. Den som vill arbeta som personlig tränare idag behöver därför ha ett helhetstänk kring välbefinnande, träning, kost, stress och återhämtning. Därtill behövs förståelse för att varje individ är unik, vilket ställer krav på god kommunikationsförmåga.

Vid sidan av de teoretiska ämnesstudierna, träningslära och praktik, se till att utbildningen du väljer inkluderar:

  • Kommunikation – så att du blir bra på att lyssna och förstå dina kunders behov samt på att förmedla din kunskap på ett sätt som är begripligt och motiverande för kunden. Just förmågan att kommunicera är central för att lyckas i rollen som PT.
  • Kost – så att du har de rätta kunskaperna om kostens påverkan på träning och välbefinnande och kan hjälpa dina kunder till bättre resultat.
  • Stresshantering – så att du känner dig bekväm med detta stora folkhälsoproblem och vet hur du ska anpassa träningsupplägget för kunder som lider av stress.
  • Säljträning – så att du lättare kan komma igång, hitta kunder och säkra din ekonomi. Hos de flesta arbetsgivare har du som PT möjlighet att påverka din lön, genom det antal PT-timmar du arbetar. Som i alla tjänsteyrken gäller det både att bygga en lojal kundbas och att hitta nya kunder. Just att skaffa kunder upplever många som det svåraste, speciellt i början av karriären. Om utbildningen inkluderar säljträning får du tips och tekniker för hur du gör. Då blir kundanskaffningen både lättare och roligare.

5. Väj en bred utbildning

I takt med att allt fler väljer att träna med PT så har också stereotypen för en PT ändrats. Numera finns personliga tränare i alla former. Du kan vara gammal eller ung, elitidrottare eller motionär. Samtidigt ökar konkurrensen när gruppen av PTs växer. Därför kan det vara en fördel att hitta sin unika PT-profil. Passionen för träning och önskan om att sprida sin träningskunskap till andra brukar vara det som förenar de som väljer en PT-karriär.

Många vill även hitta sin egen unika inriktning. Kanske vill du jobba mest mot äldre, ”viktminskare”, ”hard-core-atleter” eller mammor? Kanske vill du jobba med specifika träningsformer eller redskap. Välj en bred utbildning som passar olika målgrupper och där du får tillräckligt djup grundkunskap. Då har du möjlighet att hitta din egen unika PT-profil och har fler alternativa vägval i din PT-karriär.

 

2 Comments
  1. Hej!
    Jag har läst eran bästa tipsar, men jag känner mig förvirrad! Jag vet inte vilken utbildning jag ska välja! De flesta utbildningar är på distans! Jag gillar mest att gå på föreläsningar! Kan ni vara snäll och rekommendera en bra professionell skola till mig i Stockholm.
    Jag är tacksam om ni hjälper mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.