Fejan Outdoor – kolera, glamping och helt makalös paddling

Är du sugen på att paddla i ytterskärgården utan att passera farleder, eller att behöva slösa energi på att kryssa bland alla fritidsbåtar? I norra Stockholms skärgård ligger kajaksveriges kanske hemligaste, men mest charmiga kajakoperatör, Fejan Outdoor.

När vi kliver av passbåten så känns det att det här är ändstationen, sista utposten före ytterskärgården. Tempot är annorlunda här, och det kanske är för att vi är de enda som klev av passbåten just idag. Vi tar våra väskor och går uppför den slitna trappan till den stora röda ladan som en gång i tiden fungerade som gasverk när det skulle saneras båtar från kolera som låg i karantän här på slutet av 1890-talet.

Fejan är en gammal kolerastation där alla båtar norrifrån var tvungna att stanna i karantän innan de fortsatte vidare mot södra skärgården.

– Nu finns det ingen kolera här längre, men däremot våfflor, säger David med ett stort leende. Det är David som driver Fejan Outdoor, och som även skapat Fejan Canvas Hotel som ni kanske läst om. Det är där man kan glampa i lyxiga stora canvastält med utsikt över Själstensfjärden.

– Jag är väldigt stolt över våra kaminer, för så vitt jag vet är vi de enda som har dem i Sverige, fortsätter David, och det verkar som att han verkligen bryr sig om att alla ska känna sig hemma här. Han fortsätter att visa oss runt och vi slås av alla detaljer som verkligen gör det här till en liten oas, eller vad sägs om ett eldbord byggt av en gammal tysk mangel, eller ett utedass i ett träd?

– Jag älskar att återanvända gammalt material, att ta vara på en gammal planka, saker som verkligen har en historia, en själ.

Vi provsmakar en våffla och sen går vi igenom sjökortet som vi ska få med oss under paddlingen. Det visar sig att den längsta sträckan mellan två öar på hela vår paddling ut till horisonten bara är 600 meter, det här är verkligen sista utposten, närmast ytterskärgården.

– Vi har 13000 öar här ute, Norrtälje är Sveriges största havskommun, men det är det väldigt få som vet. Det här är Stockholms motsvarighet till Abisko, och här är det inte ovanligt att du ser kanske max en eller två fritidsbåtar på två dagars paddling, säger Lisa som jobbar som kajakguide på Fejan Outdoor.

– Det är vilt här ute, men det är fantastiskt. Vi har kanske 20 minuters paddling innan vi ser horisonten mellan kobbarna.

Lisa hjälper oss med all utrustning och vi packar kajakerna på stranden intill ladan eftersom isen fullständigt demolerat deras kajakbrygga under vintern. Här ute så är man i naturen, och får anpassa sig efter den. Vi paddlar ut mot ytterskärgården, passerar Stora Själsten på södra sidan för att få så mycket lä som möjligt och solen värmer.

Vi letar förgäves efter den gömda lilla passagen som David tipsat om, utan framgång. Det är inte helt lättnavigerat, men det tar inte lång tid innan vi hittat vår paddeltakt och ömsom paddlar, ömsom glider fram. Vi letar oss ut mellan Norrö och Söderö, och snart ser vi horisont 180 grader runt om oss, men ett myller av kobbar och skär framför oss. Det här känns bra, det känns som ett riktigt äventyr.

Fejan Outdoor hyr ut kajaker och har guidade kajakturer under hela sommaren. Det finns en endagstur som heter “En dag i ytterskärgården” och en tvådagars tur som heter “Paddla och Campa i Ytterskärgården”.

Här kan du läsa mer om hur du själv kan få uppleva detta natursköna äventyr

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras