Får jag finnar av proteinpulver? Hur rakar jag mig utan att få prickar? Hudterapeuten svarar!

Får jag finnar av proteinpulver? Vad gör jag åt mina eftersvettningar? Hur slipper jag prickar när jag rakar mig? Läsarnas frågor är många och vi har tagit hjälp av hudterapeuten Shidrokh ”Orkidé” Ghawami. Med sina 20 års erfarenhet svarar hon på läsarnas frågor.

Jag har hört att man kan få finnar av proteinpulver eller proteinbars. Stämmer det?

Det finns risk att man reagerar på whey powder, alltså vassleprotein som kommer från kor. Många reagerar på mejeriprodukter och samma mängd hormoner eller antibiotika som finns i komjölken kan följa med vassleproteinet in din kropp.

Jag rekommenderar bars och pulver med protein från ärtor och ris istället.

Jag svettas mycket på natten och trots att jag har duschat kvällen innan så känns huden klibbig dagen efter! Hur ska jag duscha ?

Du kan duscha på kvällen med en duschgelé som passar dina behov. Om du har finnar och fet hy så passar Cool Derma tvättgelé perfekt till dig. Annars en oparfymerad duschgelé. Dagen efter räcker det med att du duschar och använder bara vatten och ingen tvål. Då sköljer du bort svetten och blir fräsch för nya dagen.

Eftersvettningar! När jag tränat och duschat eftersvettas jag. Vad kan jag göra?

Det bästa är att vänta tills man har blivit torr och kylt ner sig. Duscha inte med varmt vatten utan ta ljummet och avsluta med kallt vatten för att dra ihop både porer och få ner temperaturen i kroppen!

Jag får prickar när jag rakar mina ben och de sitter kvar länge. Vad ska jag göra ?

Bästa sättet att raka sig är följande:

  • Raka håret medhårs.
  • Använd inte gamla rakblad.
  • Använd inte hett vatten.
  • Dra inte rakbladet flera gånger.
  • Ta ljummet till kallt vatten på för att kyla ner huden.
  • Torka försiktigt med handduk utan att gnugga.
  • Använd oparfymerad och mild bodylotion.

Jag tränar varje dag och undrar om jag måste använda schampo i håret varje dag när jag duschar?

Ja, om du har stylingprodukter i håret som blandar sig med svett. Men om du har kort hår eller inte har några stylingprodukter räcker det att duscha med vatten varannan dusch. Som vi tagit upp i tidigare artiklar så hamnar de produkter du har på huvudet på din kudde när du sover. Och därmed även i ditt ansikte.

 Shidrokh ”Orkidé” Ghawami är auktoriserad hudterapeut, funktionell näringsterapeut och makeup-artist.  Med 20 år i branschen och ett omfattande intresse för aktuell kosmetisk kemi, anatomi, biologi och näringslära lanserade hon 2017 Cool Derma.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras