Få fart på din löpning med intervaller

Få fart på din löpning med intervaller

Vi är många som vill komma i bra form så snabbt som möjligt nu. Det är ju så mycket roligare att springa när formen är bra och man känner sig snabb och lätt. Det finns genvägar dit. Ta dem!

Våren smyger sig på allt mer och mer och det dröjer inte länge förrän den är här i hela landet. Löpning är härligt på våren och ju varmare och skönare väder det blir desto roligare blir det att bege sig ut och springa. De flesta kanske bara springer för att det är skönt, för att bränna kalorier eller för att komma ut i den friska luften. Men, många som tränar löpning eller jogging springer och springer och lägger mycket tid på löpningen utan att i själva verket bli snabbare.

Självklart kanske inte ditt mål är att bli snabbare, men oavsett vad ditt mål är så är det bra med variation och även att försöka ta i och kämpa när du springer. Det har du igen oavsett om du vill bli snabb, stark, smal eller något annat.

Och om ditt mål är att bli snabbare och en bättre löpare är det viktigt att variera sin träning och inte bara springa samma vanliga runda i samma vanliga tempo. Intervaller är en bra träningsform som ger snabb effekt. Det är jobbigt, men om du vill bli snabbare och uthålligare är intervaller en av de bästa träningsformerna. Det gäller dock att  inte köra samma intervall om och om igen utan även här är variation viktigt.

Har du aldrig tränat intervaller bör du börja lugnt. Det kan handla om exempelvis fem en minutersintervaller mitt i ditt vanliga pass. För mig är målet med intervaller att bli snabb och därför kommer jag ge råd och tips för hur man blir snabbare av intervaller. Det finns dock en mängd olika råd och rön när det gäller intervaller och det är bara att läsa olika artiklar för att få tips från andra och sedan göra en egen bedömning av vad som verkar bäst.

För att bli snabb krävs intervaller i hög fart och för att kunna springa i hög fart på flera intervaller krävs lång vila, minst lika lång som själva intervalltiden. Ett tips på ett bra intervallpass för snabbhet är då:
15 min jogging
7x 1 min löpning med 1 min vila
5 min jogging
7 x 1 min löpning med 1 min vila
10 min nedjogg

Fokus på: Snabbhet och ett bra löpsteg. Mer tips kommer framöver!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.