Färskpotatis ett bra tillskott på sommarmenyn

Färskpotatis ett bra tillskott på sommarmenyn

Det är en alldeles speciell känsla med årets första färskpotatis – oavsett om man drar upp den i sitt eget trädgårdsland eller köper hem den från butiken. På vårens och sommarens fester är den efterlängtade primören ett måste, inte minst till midsommaraftonens sill.

Vad gäller näring skiljer sig färskpotatisen inte så mycket från höstpotatisen. Den innehåller lite mer vatten, färre kalorier och mindre kolhydrater. All potatis – oavsett årstid – innehåller mycket fibrer och är en bra källa till folat, kalium och vitaminerna C och B6. 

 

Potatis har fått konkurrens

Potatisen är klassisk på de svenska middagsborden, året om. Men med ändrade matvanor har potatisen fått konkurrens från produkter som ris, bulgur, couscous och pasta på våra tallrikar. För 50 år sedan åt vi nästan 90 kilo vanlig potatis per person och år, ungefär dubbelt så mycket som idag. Å andra sidan äter vi nu mer potatis i form av olika djupfrysta produkter och chips.

Ömtåliga knölar

Även om potatis ser robust och tålig ut ska den hanteras med största varsamhet. All potatis bör förvaras mörkt och svalt. Då håller sig potatisen fast och gror inte så snabbt. Den ska dessutom skyddas mot ljus och stötar eftersom det giftiga ämnet solanin annars kan bildas. Så ta väl hand om din potatis.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.