Extreme30-Emma inför Lidingö Tjejlopp

Extreme30-Emma inför Lidingö Tjejlopp

Efter 30 dagar av löpning är det dags för Emma Segerström, deltagaren i Extreme30, att springa Lidingö Tjejlopp. Vi har tagit pulsen på Emma som i morgon ska springa sin första mil någonsin.

 

I morgon är det dags för Lidingö Tjejlopp, hur känns det?
– Kroppen är inte löpvan och det känns stressande. Tack vare den teknikträning jag gjorde med Petra Kindlund har jag ändå bra koll på vad jag ska tänka på under loppet och min kondition är okej. Det borde räcka.

Vad har du för förväntningar på loppet?
– Jag hoppas komma in i ett tempo där jag slipper piska på mig själv för att orka. Ska jag springa hela loppet och tänka ”kämpa, kämpa” så blir det för tufft. Min tanke är att ligga på 80 procent av min maxpuls, sedan får det ta den tiden det tar. Jag kommer nog inte komma ta loppet under timmen.

Hur laddar du i dag inför morgondagens lopp?
– Jag ska springa ett lugnt pass på en kvart, stretcha och rulla. Äta något snällt men kolhydratstint och gå och lägga mig tidigt. 

Hur tycker du att Extreme30-utamningen har gått?
– Det gick inte alls som jag tänkte mig. Jag hade två veckor av strul med min högra fot, som var för svullen för att belasta. Jag har fått äta penicillin i 20 av dessa 30 dagarna. Det har ändå varit bra att ha loppet ”över mig”, trots viss press, eftersom jag då har tränat vad jag har kunnat. Annars hade jag nog tagit 20 träningsfria dagar. Nu blev det simning, bålträning och mycket flås. När foten var läkt insåg jag att det var så kort tid kvar att jag fick fokusera på att bygga upp självförtroendet inför tävlingen. Jag har alltså fortfarande aldrig sprungit en mil.

Vad har varit det jobbigaste under utmaningen?
– Jag har kommit på att jag gillar tung träning. Jag gillar styrketräning på maxvikt med få repetitioner. Jag har inte riktigt tålamod med övningar som tar tid. Att springa är därför mentalt utmanande. Det bara pågår och att behålla fokus är svårt för mig.

Vad har varit mest lärorikt med utmaningen?
– När jag ”hittade bålen” blev det som en aha-upplevelse. Jag har aldrig tidigare förstått att man ska ha en ”aktiv” bål när man springer. Jag blev 10 kg lättare i spåret när jag insåg det.

Har du tagit hjälp av någon specifik utrustning under utmaningen?
– Ja, både sådan som hjälpt mig och sådan som inte varit till någon nytta.  En bra sport-BH har varit ett måste, kompressionsbyxor – totalt onödigt. Min pulslocka Polar RC3 GPS kommer vara min bästis på söndag, med den kan jag hålla rätt tempo för att palla loppet ut.

Sist men inte minst, kommer du att fortsätta med löpning?
– Jag hoppas det. Det känns kul nu men milen kanske blir en chock.

Vi önskar Emma Segerström ett stort lycka till inför morgondagens Lidingö Tjejlopp.

Läs Emmas blogg här.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras