Ett skoinlägg med unik svikt kan förändra ditt liv

Ett skoinlägg med unik svikt kan förändra ditt liv

Rugbyspelaren och friidrottaren Sandra Elfast – även känd som gladiatorn Storm – har skadat fötterna rejält många gånger under sin karriär. Vardagen som konsthandlare som innebär långa timmars stående på betonggolv gör också sitt.

–Jag har ofta ont i benhinnorna, hälsenorna och ländryggen. Nu skaffar jag inlägg för att kunna gå skönt och rätt varje dag, säger hon.

ERBJUDANDE!

FootFlex bjuder Sporthälsas läsare på en gratis fotanalys. Se till att du har de bästa förutsättningarna du kan när säsongen tar fart på allvar. Oavsett om du ska ut och springa, promenera, spela golf eller bara vill må bra! Uppge ”Sporthälsa”. Fotanalaysen innehåller konsultation av ditt behov, stabilitet och rörelseanalys, skoråd, tidsåtgång cirka 45 minuter.
footflex.se

En fot är en mycket komplex konstruktion med totalt 26 ben, senor och muskler. Inte konstigt att många får problem med förhårdnader, pronationsfel, löparknän, hallux valgus, ömmande hälar och smärta i fötter, rygg eller nacke. Fötterna fjädrar och dämpar hela kroppen men ibland behövs hjälp på traven.

– Ett formgjutet inlägg ger stöd och avlastning vilket hjäl- per många av de problem vi får genom en felaktig kroppsposition. En instabil fot kan slita på fötter, knän, höft, rygg och nacke, säger Footflex grundare Patrick Öberg.


Ett inlägg skapar en bra förutsättning för kroppen att återfå sin naturliga position. Det både minskar och fördelar trycket på hela foten vilket gör att belastningen på lederna blir så låg som möjligt. Detta reducerar risken för skador.

Många tror att man måste träna på elitnivå för att ha nytta av formgjutna inlägg. Men att ge kroppen en naturlig position är värdefullt för alla.

– Gammal eller ung, skadad eller frisk, elitidrottare, motionär eller för den som står och går mycket i arbete – din kropp behöver en naturlig avlastning för att inte slitas på i onödan.

Inläggen i kolfiber är både tunna och stabila, så det är enkelt att flytta dem mellan olika typer av skor.

– Inlägget gjuts och formas alltid efter dina behov och ak- tiviteter. Använder du många olika typer av skor är det halva vardagsinlägget ett bra alternativ. Det ger exakt samma stöd som hela inlägget men du behöver inte bry dig om hur skon ser ut framtill. Inlägget läggs ovanpå originalsulan och kan enkelt växlas mellan promenadskor, sneakers, stövlar och finskor, säger Patrick Öberg.


Sandra Elfast, ett inlägg och Patrick Öberg.
Text och foto: Julia Kimell

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.