Enkelt och smärtfritt, ta kontroll över din blåsa!

Enkelt och smärtfritt

Gör dina inkontinensbesvär dig obekväm på gymmet? Ett nytt ingrepp utvecklat på GynStockholm kan ge dig tillbaka kontrollen på endast en dag.

Var tredje kvinna i Sverige lider någon gång under livet av inkontinensbesvär. Problemet upplevs av många vara obekvämt att ta upp och prata om, men det finns lösningar för dem som vågar söka hjälp. Att läcka när man lyfter tungt, hostar eller joggar är ett problem som inte nödvändigtvis behöver vara en del av någons vardag. Att känna sig obekväm på gymmet eller i joggingspåret behöver bara vara ett oangenämt minne.

– Läckage av urin vid fysisk aktivitet kan idag botas med ett kirurgiskt ingrepp som tar drygt 5 minuter. Patienten lämnar avdelningen samma dag som ingreppet ägt rum och har inga restriktioner. Patienten kan jobba och sporta dagen efter. Dock så får de flesta träningsvärk på insidan av låren som kan förhindra vissa aktiviteter under ett par dagar, säger Folke Flam, Docent och medicinsk chef på GynStockholm.

Urinläckage är vanligt förekommande framförallt efter graviditet. Graviditeten och barnafödandet kan ha en negativ inverkan på vävnaderna runt bäckenet och urinblåsan. Blandinkontinens är när man har svårt att hålla sig, eller skvätter vid ansträngning. Denna typ av problem har lätt att stigmatiseras och kan orsaka både fysisk och psykisk ohälsa.

På GynStockholm genomförs cirka 700 operationer mot urinläckage per år och kliniken har utvecklat egna operationsmetoder och kurser samt utbildat ca 300 gynekologer i Sverige och världen.

Operationen tar cirka fem minuter. Två timmar efter att du har checkat in är du på väg hem. Kirurgen öppnar ett fem millimeter långt snitt i slidväggen under urinröret. I detta snitt förs ett litet band av plast in. Bandet hålls på plats naturligt av de muskler som finns i området och med sys ihop med endast två stygn som lossnar av sig själva efter en tid.

– Nästan alla som opereras blir helt täta, säger Folke Flam. Få operationer är så enkla och höjer livskvaliteten som denna, avslutar han.

Du kan läsa mer om operationen på GynStockholm hemsida här.

Källa: 1177.se 

Text: Ivar Svensson

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.