Sedan starten 1969 har Engelbrektsloppet varit ett självklart lopp för skidåkare från hela Europa. Men Sveriges näst största skidtävling är inte bara en favorit bland elit- och motionsåkare – det ingår även i En Svensk Klassiker och är ett officiellt seedningslopp till Vasaloppet.
I hjärtat av Bergslagen, 7 mil söder om Falun, ligger det lilla samhället Norberg. Till vardags rymmer orten ungefär 6 000 invånare, men under ett par dagar i februari varje år förvandlas Norberg till en skidmetropol för tusentals entusiastiska skidåkare som längtar efter att ta sig an Engelbrektsloppets klassiska 60-kilometerssträcka.
Loppet, som har start- och målgång i centrala Norberg, ringlar genom lätt kuperad Bergslagenterräng och skog. Dessutom passerar rutten vackra sjöområden. Det gör Engelbrektsloppet till en upplevelse utöver det vanliga.
– Spårets terräng är en blandning av storslagen skog och gemytliga byar med åker och hagmark, och under tävlingens gång åker man på gammal kulturmark. Dessutom passerar man gruvområden med gruvlavar och järnvägar där Sveriges första brytning av malm ägde rum, berättar Leif Eriksson, ordförande i föreningen Engelbrekts loppet.
Det finns minst sagt många anledningar till att ta sig till Norberg den 9–11 februari. Utöver Engelbrektsloppet kommer en mängd andra lopp att finnas tillgängliga – bland annat Engelbrektshalvan och Engelbrektsrullen. Och som vanligt utlovas en folkfest för både stora och små.
– Vi ser fram emot att kunna erbjuda skidåkare från hela Europa att komma till Norberg och skida under angenäma former. Hela byn kommer göra sitt bästa för att alla ska känna sig välkomna, säger Leif Eriksson.
Fakta om Engelbrektsloppet
- Det första loppet anordnades 1969 och uppkallades efter frihetshjälten Engelbrekt, som på 1400-talet slängde ut de danskar som ockuperade Sverige.
- Runt 4 000 skidåkare deltar varje år.
- Engelbrektsloppet är seedningsgrundande även till tjej- och halvklassikern.
- Engelbrektsloppet omfattas av 6 olika tävlingar: Engelbrektsloppet (60 km), Kristinaloppet (30 km), Engelbrektshalvan (30 km), Engelbrektsstafetten (3 x 10km), Engelbrektssprinten (800 m) och Engelbrektsrullen (44 eller 22 km)
Text: Mauritz Carlström