En diet anpassad för mentala idrottare

En diet anpassad för mentala idrottare

Det är av stor betydelse för fysiska idrottare att ha rätt balans av bra fetter, proteiner och vitaminer för att kunna prestera på högsta nivå. Men hur är det för mentala idrottare som arbetar mer med sin hjärna än sin kropp? Vilken typ av kost behöver de att lyckas? Som du kanske förstår så är behovet inte helt olikt vad en fysisk idrottare behöver, men det finns vissa särskilda näringsämnen som mentala idrottsmän har nytta av att lägga till i sin diet.

Förespråkar ett hälsosamt ätande

Inom spelbranschen finns flera exempel på mentala idrottare som förespråkar en hälsosam kost. Ett bra exempel är pokerspelaren Daniel Negreanu, som är ett av de stora namnen inom poker.

Negreanu äter inte bara hälsosamt, han är även vegan och han är mycket noga med både sin diet och träning. Då han deltog i dejtingserien Millionaire Matchmaker, beskrev han sin perfekta vegan-romantiska middag – en tofu mozzarella sallad som förrätt, följt av grillade grönsaker och grillspett gjorda av seitan till huvudrätt, samt en läcker yoghurt parfait av soja toppad med granola och jordgubbar till dessert. 

Något som ytterligare visar Negreanus engagemang för att äta rätt, är när han deltog i ett stort pokerevent i Monte Carlo 2012. Då betalade han uppemot 1000 kronor per dag för att få vegan mat hämtad två gånger om dagen från en lokal restaurang.   

 

Spel för att främja bättre matvanor

Det faktum att mentala idrotter, där hjärnan står i centrum, spel och näring har ett samband är något som har uppmärksammats på ett smart sätt av amerikanska Food Standards Agency (FSA), genom deras användning av bingo för att främja hälsosamt ätande.

Målet med spelet är att använda Eatwells tallriksmodell i ett interaktivt bingospel som gör det intressant och roligt att lära sig om hälsosamma matval. Istället för att ropa ut bingonummer, får spelaren meddelanden om näringslära och får på så vis reda på nya fakta om mat längs vägen. 

Oroa dig inte om du är osäker på
hur man spelar bingo, spelet är mycket lätt att lära sig och förblir intressant på grund av de många olika bingospelen som finns tillgängliga.

 

Vetenskapen bakom hjärnkost

Precis som att kroppen behöver rätt mängder av protein, fett och kolhydrater för att bygga muskler när du tränar, så behöver hjärnan rätt näringsintag för att prestera på topp.

Ett flertal studier har visat hur hjärnan påverkas av mat som innehåller olika födoämnen. Särskilt antioxidanter och fleromättade fetter är viktiga för hjärnan. Hjärnan behöver nämligen mycket syre för att fungera, vilket i sin tur medför en risk för att fria syreradiklar ska ta död på hjärncellerna, och det är just det som antioxidanterna skyddar emot.

Bär, som blåbär och björnbär, innehåller stora mängder antioxidanter vilket får hjärnan att må bra. I nötter, frön, linfröolja, fisk och skaldjur hittar du fleromättade fetter som också höjer prestationsförmågan.

Snabba lösningar för att öka koncentrationen

Mentala idrottare är inte alltid i stånd att lämna sitt spel för att laga mat, så ofta behöver de snabba lösningar för att öka sin prestanda. 

Örtteer kan hjälpa till att snabbt ge en energikick och bättre fokus. Testa ett enkelt och gott te genom att blanda kardemumma, ingefära, kryddnejlika och kanel.

Förutom te så finns det flera andra drycker som ger ett uppsving i energi tillsammans med andra hälsofördelar. Smoothies gjorda av kiwi, banan, gurka och melon är
perfekt för frukost eller som ett snabbt mellanmål under dagen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.