Emma Igelström: Att vara stark är inte att ha magrutor

Nyttiga och kaloriberäknade recept för hela veckan

Emma Igelström har gått den hårda vägen till att förstå att ens prestationer inte är allt här i livet. I dag har hon efter år som bäst i världen och problematik efter karriären hittat en balans.

Emma Igelström

Ålder: 36 år.
Bor: Göteborg
Yrke: Tränare, föreläsare, skribent
Familj: Dottern Olivia och Sambon Henric
Motto: Träna för att du älskar din kropp – inte för att du hatar den.
Instagram: @emmaigelstrom

Vissa har drivet att alltid vara bäst på det de gör. För Emma Igelström har den drivkraften funnits ända sedan barnsben. Som dotter till en pappa som spelat hockey i elitserien och en i övrigt idrottsintresserad familj fanns den fysiska rörelsen som ett naturligt moment i livet för Emma redan från tidig ålder. Men hockey blev det inte för Emma, som istället fastande för simningen. Som treåring tog hennes farmor med henne till bassängen för simskola. Till en början fick Emma höra att hon aldrig skulle lära sig bröstsim, något som fick den då treåriga tjejens tävlingsinstinkter att väckas till liv. Hela sommaren övade hon så mycket hon kunde och märkte inom kort att simningen var någonting hon hade fallenhet för. Målet för henne blev inom kort självklart.

– Under en intervju när jag var sex år blev jag och mina simkamrater tillfrågade om våra mål med simningen. De andra svarade att de ville ha kul, jag svarade att jag skulle bli bäst i världen – men att jag bara skulle träna lite mer först. Jag ville redan då vara bäst i allting, oavsett om det var simning eller fotboll på rasten. Jag drevs av att vinna i allt, säger Emma. 

En tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna
Den enormt utvecklade tävlingsandan har dock inte bara varit av godo. Hon berättar att hon under många år identifierat sig med sina resultat, att hon i sina egna ögon varit sina prestationer. En självbild som lett till negativa konsekvenser.

Efter sin karriär gick Emma igenom en lång och problematisk period, där ätstörningar och missbruk av alkohol ledde till att hon till slut inte ville leva längre. Vägen tillbaka var tuff, och hur hon lyckades ta sig ur sina destruktiva beteenden går enlig henne själv att koppla till att hon aldrig riktigt hade tagit reda på vem hon var som person. Hon såg på sig själv enbart genom sina prestationer och det synsättet på sig själv blev väldigt jobbigt att leva med, förklarar Emma.

sites/default/files/Emma målgång.JPG

– I dag är jag fortfarande en prestationsmänniska men jag har nu också valt att se de delarna som verkligen betyder något. Jag är mamma och det är min viktigaste roll i livet. Som målfokuserad idrottare har jag alltid haft massa listor på vad jag ska uppnå, vad jag ska vinna och vilka tider jag ska simma på. Det har inte varit ovanligt att jag haft post it-lappar uppsatta i hela hemmet där mina målsättningar står med. Men alla dessa listor och påminnelser har bara handlat om vad jag vill ha och uppnå – inte vad jag faktiskt redan har. Viktiga personer i mitt liv och annat som trots allt är det mest fundamentala, har inte stått med. Men nyligen gjorde jag faktiskt en sådan lista, och det är den viktigaste listan jag har idag.

Ny idrottskarriär
Efter att ha varit bäst i världen som simmerska har hon i dag sadlat om till triathlon. En utmaning för henne på många plan, inte minst det mentala. Efter karriären hade hon nämligen bestämt sig för att hon aldrig mer skulle tävla. Att vara med i motionslopp och liknande var för henne som extrem tävlingsmänniska helt avlägset.  

– Jag kunde inte förstå att 60.000 personer springer ett lopp där bara en kan vinna. För mig som alltid velat vara bäst var det obegripligt och otänkbart att ställa upp i något där jag inte hade möjlighet att vinna.

Men efter övertalningar från andra började hon till slut se charmen i att tävla utan chans att stå högst upp på prispallen. Istället började hon se fördelarna.

– Jag blev indragen i en svensk klassiker av mina vänner, vilket pushade mig över kanten till att börja med lopp igen. Jag minns att jag var väldigt nervös då jag för första gången på oerhört länge stod på startlinjen för ett lopp jag på förhand visste att jag inte kunde vinna. Att jag inte kunde vara bäst. Men med tiden övergick det där till att kännas väldigt komfortabelt. Att kunna stå där och att ingen förväntar sig att jag ska vinna var en befriande känsla. Jag insåg att jag bara kunde utmana mig själv och det kändes väldigt bra, om än ovant. Därefter testade jag på alla de grenar som ingår i triathlon och fastnade sedan för sporten i sin helhet, för cirka tre år sedan.

sites/default/files/Emma cykel.JPG

”Prioritera dig själv om du ska kunna prioritera andra”
Att fortsätta idrotta och att idrotta med anledning av att det är kul har varit oerhört viktigt för henne på många plan. Men Inte bara för henne själv, utan även för de runt omkring henne.

– Det har blivit så himla tydligt för mig att om jag inte prioriterar mig själv så orkar jag inte prioritera någon annan. Tar jag inte hand om mig själv går det ut över andra. Jag har min dotter att tänka på och för att klara av att vara en bra förälder måste jag även tänka på att verkligen ta hand om mig själv.

Men att träna och prestera är fortfarande en stor del av hennes liv. Däremot är det inte alltid lätt för henne att hålla idrottandet och noggrannheten av kosten på en ”lagom” nivå. Tendenserna till att bli noggrann i överkant finns fortfarande där, även om hon i dag har funnit en balans.

– Jag har lätt för att fall dit och bli för extrem kring min träning, det är medfött hos mig tror jag. Därför har jag strategier för att det inte ska ske. Känner jag att jag börjar bli för extrem så frågar jag mig själv varför jag tränar. Och svaret på det är ju trots allt för att jag och min omgivning mår bra av det. Märker jag att min träning drabbar andra så vet jag att jag måste bromsa. Jag har också en väldigt bra tränare som snabbt ser på mig när detta börjar ske, och han hjälper mig på ett fantastiskt sätt.

”Att vara stark är inte att ha magrutor”
Efter sin framgångsrika karriär jobbar Emma i dag med träning på olika sätt, och någonting som slog henne när hon kom in i träningsbranschen var fixeringen vid utseende och att hela tiden sträva efter perfektion. För henne som aldrig tränat av utseendemässiga skäl på det sättet kom det som en chock.

– Jag gillar inte det där alls. En stark människa för mig är inte någon som är manisk kring sin träning eller som har jättesynliga muskler. En stark människa för mig är någon som har balans i livet både vad gäller kropp, knopp och hjärta. Du ska ha kontroll och balans kring hela livspusslet. Man ska både kunna träna hårt men ändå kunna unna sig goda middagar och ett glas vin ibland. Det ena utesluter inte det andra.

Hon påpekar även att det är viktigt att ta de lugnt ibland och hur konsten att göra ingenting är fundamental för att sedan kunna ta i på nytt. Att ständigt bara köra på, oavsett om det gäller träning eller andra delar i livet går inte. För egen del har hon dessutom märkt att hon idrottsligt presterar bättre med välgörande vilodagar där träningen utesluts. 

– Att varva ner är viktigt, framförallt om du tränar hårt. Något som jag tror många glömmer. Jag har själv varit dålig på det, men i dag tycker jag det är underbart att en ledig dag bara ligga framför Tv:n och ta det lugnt med min dotter. Som bonus har jag märkt att det också gynnar min träning enormt. Min tränare har dessutom påvisat många gånger att jag blir bättre när jag vilar vilket är bra för mig som tävlingsmänniska att ha i bakhuvudet. Det får mig att tänka några välbehövliga varv till.

sites/default/files/Emma och Henric.jpg

EMMAS 4 TIPS FÖR ETT SUNT FÖRHÅLLNINGSSÄTT TILL SIN KROPP

1) Träna för att du älskar din kropp – inte för att du hatar den
Träna för att ta hand om dig och för att du mår bra av det. Att träna av negativa anledningar håller aldrig i längden och är inte hälsosamt på något plan. Tyvärr upplever jag att många tränar med anledning av att nå upp till samhällets ofta snedvridna och utseendemässiga ideal, istället för att träna för sin egen skull. All form av träning ska vara förknippad med glädje och positiva känslor. Den ska berika ditt liv – inte vara en plåga.

2) Lyssna på kroppen
Bara du känner din kropp. Ingen annan. Därför måste du lära dig känna efter hur din kropp mår. Upplever du dig sliten ska du inte träna. Men känner du att du kan köra trots att du tränade hårt dagen innan så är inte det nödvändigtvis fel. Var lyhörd för kroppens signaler så kommer du må bättre gällande alla aspekter i livet.

3) Hitta den träningsformen som du mår bra av
Träna det du vill och det du mår bra av. Det som är trendigt just nu eller det som andra tränar är inget som du nödvändigtvis måste köra. Återigen – prioritera dig själv. Tränar du enbart saker du ogillar så är risken väldigt stor att du slutar träna efter tag. Kontinuitet är A och O för att nå resultat och därför är det viktigt att vara selektiv med vad du väljer att träna.

4) Ha kul
Är det något tips jag verkligen vill att folk tar till sig så är det att ha kul. Livet är för kort för att lägga tid på saker och personer som inte ger dig energi. Fokusera på att njuta av det du gör och vara med personer som tillför dig energi och glädje. Det här gäller både träningen och livet i övrigt. Det här en punkt jag själv varit mindre bra på förut men som jag blir allt bättre på och ständigt jobbar med.

Text: Daniel J Larsson
Bilder: FinisherPix.com, Bildbyrån

Läs även
Sofia PT-Fia Sjöström: Träning behöver inte vara så komplicerat
Kom i form efter graviditeten med Lovisa ”Lofsan” Sandström
Kalle Zackari Wahlström: Det är mysigt att lyfta tungt

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.