Dubbelt så många kastade hälften så lite

Dubbelt så många kastade hälften så lite

I samband med Cykelvasan gjordes en satsning för att undvika nedskräpning. Den gick hem och trots att det var dubbelt så många som deltog kastades det hälften så mycket skräp.

I samband med CykelVasan, Sveriges i särklass största mountainbikelopp, uppmanade arrangörerna deltagarna att inte slänga skräp i naturen. De 8000 deltagarna hörsammade uppmaningen och de kastade betydligt mindre skräp än tidigare år.

– Vi såg inga poliser ute i skogen som skrämde deltagarna att inte skräpa ner, men helt klart har den nya nedskräpningslagen inspirerat oss som arrangör och jag är säker på att många deltagare också är medvetna om att den finns eftersom lagen fått ganska mycket uppmärksamhet i media, säger Jonas Bauer, Vasaloppets VD i ett pressmeddelande.

Kommunikationen till deltagarna skedde i form av tryckt information på det kuvert som varje deltagare får med sin nummerlapp, på stora skyltar vid start och utmed banan som uppmanade att ”Här bor inte din mamma, ta med skräpet i mål” samt via alla speakrar vid start och på alla kontrollerna.
– Ingen skulle kunna säga att man inte nåtts av budskapet att inte kasta skräp i naturen, berättar Per Strid, Vasaloppets informationschef.

Projektet för att minska nedskräpningen kommer nu att anpassas till Vasaloppets vintervecka. Det kommer att bli fler skräpzoner på strategiska platser med tydlig märkning. På vintern förfogar Vasaloppet över fler kanaler att kommunicera budskapet i: storbildsskärmar, egen radiokanal, tidningen Vasalöparen, hemsida och framförallt genom direktkommunikationen till deltagarna i utskick.
– Målsättningen är att få skidåkarna att ta ett större ansvar och förändra attityden till att kasta skräp i naturen, avslutar Jonas Bauer.

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras