Drömmer du om fjällvandring? 5 tips som gör den lättare

fjällvandring

Fler och fler upptäckter friheten med fjällvandring. Vi på Sporthälsa har gjort ett djupdyk i vad det betyder och varför det är det bästa sättet att vandra på. Det är den snabbast växande trenden inom Outdoor; lättviktsvandring lockar allt fler, från ungdomar till aktiva pensionärer säger Ken Shaw, författare av boken och bloggen Ultralight and comfortable och grundare av företaget Backpackinglight, nordens ledande webbutik inom just lättvikt.

Ken berättar: ”varje år träffar jag de som som bär på alldeles för stora, tunga ryggsäckar vid sin fjällvandring. Som staplar fram på ansträngda ben, som knappast en njutningsfull vandring. Att välja lättare utrustning och packa smart gör att du orkar mer och framförallt längre. Många som testar att vandra första gången lätt, går sällan tillbaka när de har upptäckt fördelarna. De senaste 10 åren har utvecklingen av lättare material och nya tekniska lösningar gått fort framåt och det finns många ryggsäckar och tält som väger minde än 1 kg”.

5 tips för lättare fjällvandring

1. Väg dina prylar och minska vikten

Varje år beger sig vandrare ut som bär på stora tunga ryggsäckar och som stapplar fram på ansträngda ben. Knappast en njutningsfull vandring, berättar Ken. Väg din utrustning och gör en packlista som du orkar bära för den tur du planerar. Ett bra utgångsläge är försöka komma ned i ”3 för 3”. Det betyder att de tre stora dvs, Ryggsäck, Skydd (tält, tarp) och Sova (Liggunderlag/sovsäck) ska väga max tre kilo. Det är inte ovanligt att dessa 3 väger uppemot 6-10 kg.

3 för 3:

Ryggsäck: Sierra Design Flex Capasitor 2: 1160 gram

fjällvandring
Tält: Luxe Mini Peak 2: Vikt: 883 gram

Sova: Sovsäck Pajak Radical 1Z: 430 gram Liggunderlag: Sea to Summit UL: 480 gram.

fjällvandring

2. Tänk multifunktion

Prioritera utrustning som kan användas till flera ändamål. Till exempel är vandringsstavar utmärkta tältpinnar och ditt kokkärl fungerar bra som kaffekopp. Sov i ditt underställ så behöver du inte ha en så varm och tung sovsäck med dig. Här kommer 3 tips på lätta tält där du kan använda dina vandringsstavar som tältpinnar och spara vikt:

3. Undvik fukt i packningen

När du letar efter ny utrustning, utgå från vad du vill ha med dig på din fjällvandring och försök hitta utrustning som passar just dig. Många fickor, dragkedjor, knappar kan vara bekvämt men är ofta källor för fukt och smuts att komma in. Gällande ryggsäckar så föredrar jag dem med rullstopsöppning på toppen, med få fickor och utan onödiga öppningar, men alla har ju olika smak, säger Ken. På Backpackinglight.se kan du hitta flera enklare ryggsäckar som väger kring kilot men som kommer göra jobbet åt dig. Här kommer tre tips på ryggsäckar för en komfortabel och lätt vandring:

fjällvandring

4. Packa mindre – gör mer!

Eliminera bekvämlighetsutrustning, antingen fyller utrustningen en funktion eller så lämnar du den hemma. Överdriv dock inte, ibland gör lite bekvämlighet skillnaden mellan en trevlig och en frusen kväll i lägret. Precis lika lätt som det är att överskatta ditt behov är det att underskatta vad du behöver på din vandring. Vädret kan växla snabbt på fjället – var på den säkra sidan och förbered dig, försök inte att ersätta okunnighet med prylar. Ett tips är att ta med dig en regnkjol som du snabbt kan sätta på när skurarna kommer. Det finns unisex kjolar som väger under 50 gram som ryms i en liten jackficka. Ska du vandra i skogsmiljöer så har det blivit allt populärare att sova i hammocks. Med en hammock kommer du upp från markens fukt och det är en upplevelse att sova svävande från marken.

5. Fördela vikten – packa på rätt sätt

Även om din utrustning är lätt så kommer en bra viktdistribution att ha en stor påverkan på din vandringsupplevelse. Vi börjar vanligtvis med sovsäcken i botten, ovanpå den en packpåse med extra kläder, första hjälpen, etc. Sedan liggunderlaget på längden, tält och kök. Regnkläder och förstärkningsjacka nedtryckt för att fylla de luftfickor som uppstått mellan alla delar och packpåsen med mat längst upp. Detta ger dig en bra viktfördelning och hjälper till att hålla utrustningen på plats och torr. Jag föredrar också att behålla all utrustning på insidan av ryggsäcken och använder bara de utvärtes meshfickorna som många ryggsäckar har till skräp, sittunderlag och, vid behov, den blöta ytterduken till tältet.

▶︎ In och kika på dina nya backinglight tillbehör till sommarens fjällvandring här.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.