Söndag. Veckans ”softardag #1”! Idag är dagen då vi har möjlighet att planera för veckan som kommer. Men man kan ju inte planera allt. Det finns ju miljarder saker som kan ”komma emellan” dig och träningen. Eller hur? Maria Lundqvist Bohrnertz ger dig lite hjälp på traven med några av sina ”bästa ursäkter” för att slippa träna – som hon själv varit flitig användare av under större delen av sitt liv.
1. Jag har verkligen inte tid
Förut: Nej, just det. Jag har så hiiiimla mycket att göra. Jobbar heltid, mitt uppe i karriären, måste hämta/lämna på dagis/i skolan och så ruskigt uppbokad med sociala aktiviteter och umgängen. Det finns helt enkelt inte tid i mitt liv att få ihop det.
Nu: Planera och prioritera! Du kan, med lagstadgad säkerhet få tll 15 minuter om dagen! I Sverige har vi rätt till lunch och regelbundna pauser under arbetsdagen. All aktivitet är bättre än ingen. Om du inte kan nyttja din lunch (inte för att jag ser hur i hela världen det skulle vara totalt omöjligt), eller en stund efter att ungarna somnat istället för att slappa framför TV’n eller lura med någon av dina vänner på en promenad medan ni umgås – så ta åtminstone trapporna istället för hissen!
2. Jag har inte ätit ordentligt
Förut: Det är inte bra att träna på fastande mage, och jag håller en strikt diet så det är inte bra att slösa med energin.
Nu: Våra kroppar är gjorda för rörelse – och perioder av dålig tillgång på föda. I tusentals år har vi varit tvugna att förlytta oss och anstränga oss för att finna föda även när vi inte ätit tillräckligt. Visst, kan man välja, så är det givetvis bäst att ha laddat depåerna. Och ska man träna intensivt eller länge (ex. springa ett marathon) så bör man fylla på med energi för att inte ”ta slut”. Men man kan faktiskt absolut träna även om man inte ätit ordentligt men resultaten blir sällan bra. Se till att äta så att du orkar träna, och bygga muskler som förbrukar mer energi även när du inte är i rörelse så får du garanterat bättre resultat än att svälta dig. Dessutom blir du en piggare och gladare person på köpet!
3. Jag har redan tränat
Förut: Jag gick ju faktiskt en långpromenad och körde ett yogapass tidigare i veckan. Det är viktigt att vila så att man inte blir övertränad eller sliter på kroppen.
Nu: Det krävs ganska mycket träning för att bli övertränad. Tänk bara på alla elitidrottare. De har träningen som sitt yrke vilket innebär både 2 och tre pass per dag vissa dagar. Där är inte jag iallafall. Se till att variera träningen, och givetvis vila mellan de riktigt intensiva passen. Men av lite vardagsmotion, som är det som de allra flesta ägnar sig åt blir man sällan övertränad av.
4. Jag tycker det är tråkigt
Förut: Det finns inget jag tycker är kul att göra – så varför ska jag prioritera det?
Nu: Jag hade inte hittat ”min grej”. Ibland tar det längre tid att hitta det man gillar, men när man väl gjort det så brukar man också i takt med att man blir mer aktiv, bli mer intresserad och öppen för andra aktiviteter. Börja med den rörelse som du behöver engagera dig minst i för att få in naturligt i din vardag. Gå ut och dansa, cykla till jobbet istället för att ta bussen. Ta promenader på lunchen. Du måste inte hänga på gymmet för att få in rörelse i ditt liv.
5. Jag har inget att ha på mig
Förut: Jag har inga träningskläder att ha på mig. De jag har ser jag inte klok ut i, de är från mitten av 90-talet och jag känner mig inte bekväm i dem.
Nu: Det finns många aktiviteter du kan ägna dig åt som inte kräver speciella kläder. Om du ändå är sugen på att börja träna där du ”riskerar att möta andra” så är mitt bästa råd faktiskt att avsätta en liten pott av ditt ordinarie klädkonto till just detta ändamål. Istället för att köpa den där tredje blommiga blusen i syntetmaterial på mellandagsrean som du vet att du med största sannolikhet ändå aldrig kommer att använda – spara pengarna till träningskläder. Och vågar dessutom med stor säkerhet lova – att de som du riskerar att möta/träna med är så upptagna av att just fokusera på sin egen träning att de inte bryr sig ett skvatt om vad just du har på dig.
Sen finns det ju de som har ”förmånen” att kunna ha en ytterligare ”bra” ursäkt (den har dock jag aldrig kunnat ha, tyvärr):
6. Jag har en bra kondition i grunden, jag var väldigt aktiv i min ungdom
Sorry, men alla ni som var sådana fenor på skolgympan och som fortfarande lever på ”gamla meriter”, det funkar inte så. Det är en färskvara – kroppen tappar både kondition och styrka om man inte upprätthåller aktivitetsnivån…
Så – det finns väldigt få ursäkter för att inte röra på sig som faktiskt håller. Det gäller bara att vara smartare än och överlista sina egna undanflykter. Vilka av dina ursäkter slår du hål på idag?
Läs hennes blogg HÄR.