Din hud skyddar dig – se till att även skydda den

Din hud skyddar dig – se till att även skydda den

Huden i ansiktet är ständigt exponerad och skyddar dig mot väder och vind. Det är viktigt att du även skyddar den! Var rädd om din hy och genom att hitta dagliga rutiner för ansiktsvård kommer din hy må betydligt mycket bättre.

Lär känna din hud

Ta reda på vilken hudtyp du har:

Normal/Blandhy: Huden i ansiktet har en jämn och slät färgton. Porerna syns inte men det kan bli glansigt i pannan, på näsan och hakan.

Torr hy: För lite talgproduktion ger mindre fett och en sämre förmåga att behålla fuktbalansen. Huden kan kännas matt och ibland bli fnasig och rödflammig på vintern.

Fet hy: För mycket talgproduktion gör att huden lätt blir blank, särskilt i pannan, på näsan och hakan. Vid fet hy bildas lätt finnar och synliga pormaskar.

Mogen hy: Åldern sätter sina spår på huden och den blir torrare och känsligare. Minskad talgproduktion gör att halterna av vitamin och glycerin blir lägre i huden.

Vilken hudtyp du har går inte att påverka men det går däremot att ta hand om huden på bästa sätt utifrån förutsättningarna.

Särskilt viktigt nu under vintern
Huden mår alltid bra av att tas omhand, men det är särskilt viktigt med hudvård nu under vintermånaderna. Skillnaden mellan temperaturen ute och inne är den största anledningen till det och huden har extra svårt att anpassa sig. Du har säkert varit med om att huden lätt blir torr, röd och sprucken på vintern. Det har att göra med att hudens skyddande fetter skadas av temperaturförändringarna, torr luft och luftföroreningar.

Rengöring
Det mest grundläggande i din hudvård är rengöringen, som framför allt är viktig på kvällen du tar bort smuts, föroreningar och smink. Rengöringen är alltså nyckeln till en bra hy och den görs bäst med en rengöringskräm och en svamp. Använd gärna ett ansiktsvatten efter rengöringen som tar bort orenheter och rester av tvättningen. Ansiktsvatten återfuktar också huden och gör den redo att ta emot en vårdande ansiktskräm. Välj ansiktsvatten utan alkohol om du har torr/känslig hud, eftersom den kan torka ut huden. Badda ansiktsvattnet lätt över hela ansiktet och halsen.

Under natten
Under natten när du sover reparerar huden sina skador, stöter bort gamla hudceller och producerar nya. Med hjälp av rätt hudvård kan du hjälpa till i den processen.

Ansiktsvård
Rengöringen är viktig även på morgonen. Dels avlägsnar du smuts som bildats under natten och dels förbereder du huden för nästa steg i hudvården. Det är mycket mer effektivt att applicera produkter på ren hy. Använd gärna ett ansiktsvatten innan det är dags för nästa steg. Mellan ansiktsvattnet och ansiktskrämen är det en utmärkt idé att använda ett så kallat serum som ger huden ny energi och ökad lyster. Sist är det dags för ansiktskrämen, som skyddar huden mot uttorkning och mot solens UV-strålar.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.