Det svåraste är att fånga fisken

Det svåraste är att fånga fisken

Sommar och grillning hör ihop men byt ut kött och feta såser mot din nyfångade fisk och få en upplevelse på köpet. När fisken väl är på land fixar du lätt en god och hälsosam måltid direkt från sjön via grillen till magen.

Sommarmorgon, dimman lyfter över vattnet. Det är daggvått i gräset och fortfarande lite kallt i luften innan solen letat sig fram över trädtopparna. Några tag med öskaret och ekan är redo för avfärd. Gäddan väntar i vassen, med vobblern redo på kastspöet sprattlar den snart i båten.

Gädda, abborre och gös är några av de fiskar som svenska fritidsfiskare oftast lyckas fånga. Det är utmärkta matfiskar, ju mer nyfångade desto härligare matupplevelse. Grillning hör sommaren till, lägg din nyfångade fisk på grillen.

Allra lättast är att rensa fisken, salta, olja och grilla den hel i halster. Fungerar bäst med lite mindre fiskar kring ett halvt kilo eller filéer av större fisk. Fisken blir klar på 20 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Använd citronolja
Ett bra tips är att använda citronolja som ger en frisk och god smak. Nygrillad fisk är väldigt god som den är bara serverad på en knäckemacka med en skiva tomat.

Nästan lika enkelt är att paketera fisken i folie med örter, lök eller andra smaksättare och lägga hela paketet på grillen. Välj vad du är sugen på, till exempel tomater, pepparrot eller citron. Vitlök ger god smak. Snåla inte på salt och peppar glöm heller inte att smöra eller olja folien ordentligt så att fisken inte fastnar. Grilla hela fisken eller gör portionspaket, det doftar ljuvligt när paketen öppnas på tallriken. Ungefär 20 minuter på grillen är lagom också här om du inte har en stor hel fisk som behöver cirka 30 minuter.

Hel grillad fisk eller fisk i folie blir saftig och fin och fiskens egen smak kommer fram. För att få mer smak av örter eller kryddor är det gott att servera den med till exempel citron eller yoghurtbaserade såser.

Använd tidningspapper
Vill du laga till din nyfångade fisk direkt på stranden vid lägerelden virar du in den i flera lager fuktat tidningspapper och lägger hela paketet i glöden. Det brinner men bara de yttersta lagren förkolnar. Fisken därinne blir härligt tillagad. Observera att fisk med fjäll inte behöver fjällas innan den slås in i paketet. Skinnet fastnar i tidningspappret och är lätt att dra av när paketet rakats ur elden och skurits upp.

Sprittande färsk fisk smakar gott utan en massa krångel och tillbehör. I fiskarens packning räcker salt, peppar, olja och citron gott. Vill man göra sig lite mer besvär är folie och örter, en knippa gräslök och lite yoghurt bra att ha till hands. Med nykokt potatis och en sallad är du hemma.

FAKTA/Fisk kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar
Ät fisk tre gånger i veckan. Det rekommenderar livsmedelsverket, för att vi ska få i oss D-vitamin, jod och selen, ämnen som många svenskar annars får för lite av.

Fet fisk, som lax, sill och makrill, innehåller dessutom särskilda omega 3-fetter, som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Fiskar som är vanliga vid fritidsfiske, till exempel aborre, gädda, gös och lake, kan beroende på var fisken är fångad, innehålla höga halter av kvicksilver. Enligt rekommendationen bör man därför inte äta den typen av fisk mer än en gång i veckan. För att minska riskerna att få i sig skadliga ämnen rekommenderar livsmedelsverket, att man äter många olika sorters fisk och inte bara några få sorter. Särskilda rekommendationer gäller för gravida och ammande kvinnor.

FAKTA/Fiske för nybörjaren
Sverige med sin allemansrätt är ett idealiskt land för sportfiske. Observera dock att fiskekort krävs på ett flertal platser.

Ett bra tips för nybörjaren är att undersöka vilken typ av fisk som finns i de fiskesjöar du tänker besöka. Alla fiskarter nappar olika bra vid olika tidpunkter.

För abborre passar maskmete bra, den nappar allra bäst under högsommar och tidig höst.

Gäddan är en glupsk fisk och nappar bra under hela året medan gösen nappar bäst under sommaren samt vintertid under februari och mars. För gäddfiske passar vobblers bäst och för gös rekommenderas långsamma vobblers eller jigg.

Utrustning som kan vara bra att ha: Fiskespö, drag beroende på önskad fisk, fiskekniv, våg och håv.

Fakta: www.fisketips.info

RECEPT/

Fisk direkt i glöden
Ingredienser

1 st gädda eller annan fisk, till exempel gös eller sik, cirka 0,5 kilo

2 tsk salt

2 st fuktade dagstidningar

1 st smörpapper

Fyllning

4-5 msk smör

2-3 vitlöksklyftor

1 stor knippa persilja

färsk gräslök

Tillbehör:

Välj efter smak, till exempel gräddfil blandat med pepparrot

Fransk senap

Vitlök

Gräslök

Kokt potatis

Gör så här:

Rensa gäddan, skär upp buken från analöppningen och tag ut inälvorna. Torka ur fisken invändigt med hushållspapper och skär bort alla fenor. När fisken tillagas på detta sätt behöver den inte fjällas.

Salta fisken invändigt. Lägg i smör och hackad vitlök tillsammans med grovhackad persilja och gräslök.

Bred ut det fuktade tidningspappret och lägg smörpappret på det. Lägg fisken på smörpappret och linda in den hårt i flera lager tidningspapper. Se till att kanterna på paketet är invikta och att paketet är hårt rullat.

Lägg fiskpaketet mitt i en väl uppeldad glödbrasa och baka i cirka 20 minuter beroende på fiskens storlek. De yttersta lagren av tidningen brinner upp.

Lägg upp fisken på en bräda och ta bort det förkolnade pappret och gör ett längsgående snitt i paketet för att ta bort skinnet tillsammans med pappret.

Servera fisken med dina tillbehör och nykokt potatis.

Foliebakad fisk
1 st gädda eller annan fisk, till exempel gös eller röding

5 msk smör

1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

1 knippa persilja

2 msk dill

0,5 st citron, pressad

Tillbehör:

Nykokt potatis

Sallad

Citron i klyftor

Gör så här:

Tänd grillen.

Rensa gäddan, skär upp buken från analöppningen och tag ut inälvorna, se till att rensa bort hinnor och levrat blod ända in till ryggbenet. Skär bort huvudet och alla fenor. Torka ur fisken med hushållspapper. Salta fisken invändigt.

Hacka persilja och dill grovt. Lägg i fisken och pressa citron över hacket.

Smöra en bit ugnsfolie ordentligt. Lägg fisken mitt på och vik ihop foliepaketet ordentligt.

Grilla fiskpaketet på galler i cirka 15 minuter på båda sidor. Öppna paketet försiktigt och skär med en kniv längs fiskbenet. När fisken har vitnar och lossnar lätt från ryggbenet är den klar.

Servera med nykokt potatis och en god sallad till.

Skribent: Maria Lindblå

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras