Det är aldrig för sent – så tränar Sveriges äldsta kulstöterska

Det är aldrig för sent - så tränar Sveriges äldsta kulstöterska

Att ”det är aldrig för sent” har du säkert hört några gånger och det stämmer verkligen. Här berättar Jari Ketola om sin häftiga klient Art Kosol som han coachat i 10 år. Idag är hon 85 år och satsar mot SM som Sveriges äldsta kulstöterska. Läs om hemligheten bakom denna krutgummas mod och motivation.

85-åriga Art Kosols fem ledord i livet:

1. Man lever bara en gång

2. Det är aldrig för sent

3. Ta vara på stunden

4. Ta en tupplur

5. Skratta massor

Grönt te med honung står klart kl 11.00. 

 – Vi har in princip haft fasta träningstider och dagar sen vi startade vårt samarbete. Vi ses cirka 2-3 dagar i veckan. När klockan slår 11.00 har jag gjort i ordning Grands egna gröna te med honung i. Vi inleder alltid med mys samtal om livsstatus och dagsform.

Jari Ketol berättar att det fantastiska med superkvinnan Art Kosol är hon alltid ser framåt, söker nya utmaningar, men också att det alltid finns en glädje och positivt tänkande oavsett träningsstatus och träningspass de utför. De har ett gemensamt mål att först och främst se till att kroppen fungerar som den ska. Att skapa fysiska och mentala energimarginaler till arbete, vardag och fritid, men givetvis att fortsätta utvecklas.

– Jag kan med gott samvete säga att idag är Art på många plan starkare än någonsin. Träningsplaneringen är att tänka helhet och allsidighet. Vi tränar styrka, kondition, rörlighet, koordination/balans och snabbhet. Stort och viktigt fokus är att skapa muskulatur och bli starkare och explosivare. Vi tränar mestadels med egen kropp samt fria vikter så kroppen får utmanas kontinuerligt. Övningar kan vara basövningar som marklyft, bänkpress, latsdrag, rodd med mera, och det så häftigt att ålder inte är någon begränsning för övningsval eller styrkeform.

Art vet ju att Jari själv leker med motionsidrott med fokus kulstötning och diskus, samt att han coachar andra så en dag frågade hon honom:

– Jari, tror du att jag skulle kunna göra det där? Är det svårt?

Jari tänkte direkt, ”why not”, är det någon som kan starta en veteranidrottskarriär vid 85 års ålder så är det Art. De ändrade inget i träningsupplägget, men la till enkla grenspecifika övningar med hantlar, drag maskiner och gummiband som liknar kulstötning för att på så sätt förbereda kroppen ytterligare. Och givetvis blev det kulstötning oxå. Resten är historia.

Nya målet för Art Kosol är SM i Karlskrona i augusti som Sveriges äldsta kulstöterska.

– Jag är född i Thailand 1932 som flicknamn Prachoomphorn Wilson. Som 13-åring blev jag bortgift, vilket innebar att andra bestämde över hur mitt liv och min framtid skulle se ut. Jag har alltid trott på det goda så en dag när jag blev äldre fick jag kontrollen tillbaka och har sedan den dagen tagit vara på livet och stunden, VARJE DAG, berättar Art.

– Genom livet har jag fått äran att träffa fantastiska människor via olika jobb och uppdrag för bland annat FN, som Thailands Kungafamilj till Engelska drottningen Elizabeth. Idag är jag aktiv som bland annat ordförande i flera olika klubbar, jag bloggar och reser mycket och givetvis träning.

Idag är Art starkare än någonsin. Hon genomgick en stor höftoperation för 11 månader sen och förra helgen gjorde hon världspremiär och tävlade i kulstötning i Stockholm veteran DM för första gången. Jari frågade henne om hon ville ha ny utmaning och svaret var kulstötning.

– Jag älskar utmaningar och sa JA! Resultat blev att jag vann Stockholms DM i kula i Sätra Stockholm. Jag stötte 3,39 meter. Det svenska rekordet i kula i kategorin 85 plus är 4,47 meter. Det ska jag försöka ta vid SM i augusti i Karlskrona. Vi hoppas! skrattar Art.

Den spännande fortsättning får du i augusti!

Art´s upplägg en träningsvecka:

Jag tränar varje dag någon form av aktivitet.

– Gym 2-3 ggr i veckan med Coach Jari

– Yoga 1 ggr i veckan

– Jag cyklar hemma 10-20 min varje dag

– Jag utför rörlighet / gymnastik övningar i någon form varje dag

– Jag mediterar varje dag

– Massage 2 ggr per vecka

– Viktigt att skratta varje dag!

– Det finns inte ett träningspass med coach Jari utan massa skratt så tårarna rinner

– Jag lagar maten oftast själv

– Jag dricker mycket grönt te

Text och foton: Jari Ketola

Jari Ketola är en ledande hälsoprofil med över 20 års erfarenhet inom tränings-, motions- och fitnessbranschen. Han har en bakgrund som elitidrottare inom friidrott och bobsleigh, och deltog i OS 1994 i Lillehammer. Jari har arbetat som tränings- och platsansvarig för olika fitness- och motionsanläggningar i Stockholm under flera år: Sports Club, Sats, nJoy, People´s och Grand Fitness Raison d`Etre. Han har utbildat tränare, ledare och instruktörer i Sverige och utomlands.

Jari är författare till flera böcker och förekommer regelbundet som personlig tränare i tidningar. Han är också träningsexpert, idrotts- & hälsocoach för hälsolandslaget, föreläsare, lic. personlig tränare och personlig coach. Han ingår dels i Casall Athlete Team, dels i The Academys utbildarteam, där du möter honom på PT-utbildningen.

Med inspiration ifrån idrotten anpassad till dagens motionsträning arbetar Jari aktivt med branschutveckling mot privatpersoner, företag, föreningar, träningsanläggningar och media. Jari är en väl anlitad inspiratör och föreläsare och har en bred kunskap och unik erfarenhet som han förmedlar på ett inspirerande och underhållande sätt. Jari blev utnämnd till årets personliga tränare 2012 och tilldelades då Guldhjärtat.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.