Den enklaste vägen till en friskare arbetsplats stavas ActiWay

Den enklaste vägen till en friskare arbetsplats stavas ActiWay

De flesta arbetsgivarna har förstått vikten av att ha friska medarbetare för att bygga en framgångsrik organisation. Men att nå dit är inte lika enkelt. På många arbetsplatser utnyttjas friskvårdsbidraget av så få som 20 procent. De stora problemen är en krånglig hantering och att man inte känner till möjligheterna och utbudet. Lösningen är uppenbar: vi måste skapa en enklare och tydligare väg till friskvård. Och idag har vi kommit dit.

Friskvårdsbidraget är en förmån som gynnar både medarbetaren och organisationen, men för att utnyttja det måste man ta sig förbi ett antal hinder. Först måste man hitta rätt på en gigantisk marknad av friskvårdsleverantörer. Därefter måste man lägga ut egna pengar och sedan redovisa kvitton på rätt sätt till sin arbetsgivare, för att efter alltför lång tid få tillbaka pengarna. Sammantaget leder krånglet ofta till att så få som 20 procent utnyttjar friskvårdsbidraget. Lägg därtill en omfattande administration för arbetsgivaren, som måste hantera kvitton, säkerställa att bidragen används korrekt samt redovisa moms och avdrag på rätt sätt.

2005: FriskvårdsChecken – enkelhet, synlighet och engagemang
2005 startade FriskvårdsChecken, med visionen att friskvårdsanvändandet kan ökas med hjälp av ett enklare system för både medarbetare och arbetsgivare. Ett system som dessutom synliggör både bidraget och friskvårdsutbudet. Basen utgörs av att arbetsgivaren beställer checkar åt sina medarbetare, som de kan använda hos ett stort antal kvalificerade gym, massörer och andra friskvårdsleverantörer – nätverket består idag av 6 800 organisationer på 430 orter. Medarbetarna hittar leverantörerna via en smidig sökmotor på hemsidan. Utläggen och den krångliga processen har alltså eliminerats – och genom en aktiv kommunikation med inspiration och påminnelser från FriskvårdsChecken finns friskvårdsbidraget hela tiden högt i medarbetarnas medvetanden. Många arbetsgivare har sett andelen medarbetare som utnyttjar bidraget öka från 20 till 80 procent. 

2014: ActiWay – den enklaste möjliga vägen till friskvård
Sedan 2005 har ett flertal lösningar på friskvårdsproblemet skapats av ett antal aktörer. Det har handlat om alltifrån checkar till system där man genererar koder via internet som man sedan lämnar in till friskvårdsleverantören. Med andra ord: friskvårdsbidraget kräver fortfarande aktiv administration.

– På FriskvårdsChecken frågade vi oss vad den enklaste möjliga processen för utnyttjande av friskvårdsbidraget skulle vara. Svaret var: ingen alls. Om medarbetaren slipper göra aktiva förberedelser som att beställa checkar eller skapa och ta med koder från internet, så kommer friskvårdsbidraget att bli så tillgängligt det kan bli, säger Niclas Jernberg, vd för FriskvårdsChecken / ActiWay.

Våren 2014 blev FriskvårdsChecken ActiWay och lanserade systemet med samma namn – där medarbetaren endast behöver visa sin legitimation för friskvårdsleverantören för att utnyttja sitt friskvårdsbidrag. Bidragssaldot regleras direkt i systemet och medarbetare, arbetsgivare och leverantörer kan se resultatet i form av saldon, statistik och rapporter som skapas automatiskt i systemet. Administrationen bakom friskvårdsbidraget sköts av ActiWay.


Receptet för att aktivera medarbetare har tagits till sin spets:

  • Enklast möjliga administration
  • Maximal synlighet hos ett bidrag som lätt glöms bort
  • Kontinuerlig kommunikation och inspiration kring friskvård
  • Guidning på en svåröverblickad marknad
Läs mer här.

 

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras