De ordnar längdresa för livsnjutare till Österrike

De ordnar längdresa för livsnjutare till Österrike

Härlig längdskidåkning, gemenskap och god mat. Det är vad deltagarna på Längdveckan, organiserad av STS Alpresor, har att vänta. Flerfaldiga Vasaloppsvinnarna Håkan Westin och Daniel Tynell är med och instruerar och delar med sig av sina bästa tips.

FAKTA Alpresors längdveckor

Träna teknik med vasaloppsvinnarna och styrka med Friskis&Svettis i Bad Gastein 7-14 januari eller 14-21 januari – perfekt uppladdning för Vasaloppet. I paketet ingår flyg, boende med halvpension och goodiebag med produkter från sponsorerna Salomon, Atomic, Craft, Bliz och Intersport. Läs mer HÄR.

Kanske är du en av de som såg till att knipa en startplats till anrika Vasaloppet innan allt blev slutsålt. Eller så vill du bara bli en bättre längdåkare för att kunna njuta mer av tiden i spåret. För sjätte året i rad anordnar STS Alpresor Längveckan i österrikiska Bad Gastein med coachning, föreläsningar och fint boende i det vackra alplandskapet. ”Bo bra, ät bra” är tanken. Det här är en mer njutbar resa än många andra träningsresor.


– Vi gör det här tillsammans med Friskis&Svettis som håller i styrke- och rörlighetsträning under veckan. Som skidåkare är det otroligt viktigt att ha en stark core och bra balans, säger Miranda Ericsson som är försäljningschef på Alpresor.

Deltagarna delas upp i grupper om 10-15 åkare – anpassat efter den nivå man befinner sig på. Den erfarne skidåkaren får värdefulla tekniktips och den som är ny på skidorna får lära sig grunderna och bli en mer självsäker skidåkare. De allra flesta som deltar brukar ha just någon variant av Vasaloppet som främsta mål. Men hur är det med kuperingen där i Alperna?

– Vi åker uppe på en platå som är ganska platt, så det passar för alla typer av skidåkare. Sedan har var och en gott om tid för egen åkning också. Alpint, eller fortsätta nöta längdåkningen och fila ännu mer på tekniken, berättar Miranda Ericsson vidare.

Att ta med skidor är inte ens ett måste. Sponsorerna Craft, Salomon och Atomic bidrar med testkläder och skidor att låna, och om det tar slut kan du hyra.

På Längdveckan som ifjol lockade 150 deltagare ingår även en vallaclinic och föreläsningar med Håkan Westin och Daniel Tynell. De delar med sig av sina erfarenheter, bjuder på taktiktips och berättar om hur man laddar upp med kost och vätska inför ett lopp.

– Sista dagen får man testa nerverna i en lagtävling, och öva på allt vi lärt oss i praktiken. Håkan Westin och Daniel Tynell är förstås också med i tävlingen, så man får se hur man står sig i konkurrensen.


FAKTA Det här får du lära dig

1. Att åka energieffektivt. Tekniken är oerhört viktig och du kan spara mycket tid på Vasaloppet med en mer slipad åkstil.

2. Du får värdefulla träningstips som du kan ha användning för hemma – både i spåret och utanför. Ju mer man tränar, desto bättre förutsättningar skapar man för att bli duktig.

3. Hjälp med valla och bra råd om hur man ska tänka kring vallning. Vallningen är för många avgörande för hur behagliga de 9 milen till Mora kommer att bli.

Text: Julia Kimell
Foto: STS Alpresor

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras