De dolda egenskaperna hos dofter och parfym

Dofter kan ha positiva effekter på humör, stress, sömnförbättring, självförtroende och fysisk och kognitiv prestanda. Genom att bli mer medveten om hur specifika lukter påverkar dig personligen kan du förbättra din hälsa och välbefinnande.

Hjärnan och dofter

Vid människans första möte med en ny doft bildas nervanslutningar som kopplar samman lukten med en känsla. Denna koppling sker i hippocampus, ett område del av det limbiska systemet i våra hjärnor, som spelar en aktiv roll i bildandet och lagrandet av minnen. En doft har således inte ingen betydelse förrän hjärnan har bildat en personlig association mellan lukt och känsla.

Exempel på accosisitaitoner av dofter och känslor kan vara något så enkelt som att en parfym påminner dig om någon du spenderat mycket tid med, som till exempel en partner eller en familjemedlem.  Minnet av en dofter kan även väcka undermedvetna känslor av nostalgi, glädje, sex eller minnen av upplevelser från en lång tid tillbaka, så som den där sommaren för 10 år sedan eller den första kyssen. Lukten är utan tvivel det starkaste sinnet vi har till vårt befogande.

Man kan använda sitt luktsinne för att framkalla ett minne eller en känsla. Ett användningsområde kan vara att stödja minnet av information i samband med ett test. Tänd ett luktljus medan du studerar och gör detsamma kort innan testet. Det kan hjälpa dig att komma ihåg informationen du lagrade.

Saknar du din partner? Lukta på en otvättad t-shirt för att bli påmind och framkalla en känsla av personen du älskar. En lukt kan framkalla en person, mycket mer än exempelvis genom att titta på ett foto. Om en bild säger mer än tusen ord – tänk då, en doft kan framkalla minnen eller känslor som du glömt bort att du hade.

Luktsinnet har en betydelsefull funktion i hur din kropp och själ kommunicerar (body-mind connection)  En lukt kan kan exempelvis användas för att förbättra ens smärttolerans eller för att verka som en distraktion och/eller lyfta ens humör. Liksom en söt smak, som till exempel godis eller kakor kan ha effektiv påverkan på ens humör, kan söta dofter göra samma sak. Smak och doft kan nämligen båda aktivera opioidsystemet i hjärnan.

Lukter kan också användas vid avkoppling och meditation. Nästa gång du mediterar, testa att använda en doft. Efter ett par tillfällen kan lukten på egen hand framkalla ett avslappnat tillstånd, även när du inte har tid att meditera. 

Sexuell attraktion är fortfarande en av livets största mysterier. Vi kan säga att vi attraheras till partners som är långa eller korta, som älskar att laga mat eller har mani för träning. Det finns forskare som går så långt att säga att doft är den dolda kosmologiska konstanten i det sexuella, den dolda faktorn som förklarar vem vi faller för. Det kan till och med förklara varför vi känner ”kemi” eller ”gnistor” till eller för en person utan att riktigt veta varför.  

Vanliga dofter och

Pepparmynta är i allmänhet uppfriskande. Pepparmint kan ökar aktiviteten i hjärnan på morgonen när du vaknar. Vid träning kan pepparmint ha en uppiggande effekt – prova ett par droppar pepparmyntsolja på ett armband nästa gång du går ut och springer.

Jasmine kan användas som ett sömnhjälpmedel. Doften av jasmin i ditt sovrum kan leda till en mer vilsam sömn och en högre nivå av vakenhet följande dag.  Applicera ett par droppar jasminolja i en Aroma Diffuser (som går att inhandla på exempelvis parfymbutiken parfumdreams.se) och sätt bredvid sängen eller strö några droppar på kudden.

Lavendel är vanligtvis avkopplande. Exponering för lavendel är känt för att reducera hjärtfrekvensen. Använd doften för nedvarvning innan du går till sängs, eller om du känner dig stressad och behöver varva ner under dagen.

Vanilj eller andra söta dofter kan hjälpa vid viktminskning. Istället för att äta något sött kan du lukta på något sött. Vanilj som doft är dock inte något du ska använda när du är hungrig, det gör dig sannolikt sugen på något mer sött. Istället kan du inhalera vanilj när sötsuget uppstår, exempelvis när du överväger att ta en dessert när du i övrigt har haft en hälsosam måltid.  

——–

Dofter i relationer och attraktion.

Om du ser bra ut mår du bra, och om du mår bra ser du bra ut. Skulle du addera något i ditt liv som du tror gör dig mer attraktiv kommer ditt beteende att förändras.

Om du känner dig trygg och säker blir du mer flörtig och glad. Det handlar inte om någon mystik utan det kokar ner till ditt självförtroende.

Det finns dock en mer vetenskaplig bakgrund till hur dofter spelar en roll i attraktion och relationer.Du har säkert hört talas om doft kompatibilitet, eller åtminstone varit med om en doft du älskar eller inte kan tåla. Någons favoritparfym kanske inte tilltalar dig överhuvudtaget och det är inte så konstigt med tanke på att hur vi upplever en doft, till stor grad är subjektivt.

(1) Roberts, S.C., Little, A.C., Lyndon, A., Roberts, J., Havlicek, J. & Wright, R.I. (2009). Manipulation of body odour alters men’s self-confidence and judgments of their visual attractiveness by women. International Journal of Cosmetic Science, 31, 47-54

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.