De 5 vanligaste misstagen innan du ska somna

somna

Som ett led i en sundare höst är sömnen en viktig nyckel. Många drömmer om att somna lätt och gott för att vakna pigga och redo för en ny dag. Följande vanor bör du skippa för att lyckas.

De 5 vanligaste misstagen innan du ska somna

1. Du avslutar dagen med skärmljus.

Kanske klappar du dig själv på axeln när du lyckats stänga av datorn i tid, men du ska bara kolla mobilen först? Synd bara av att vi även blir stressade av den typens ljus, och många förknippar elektroniken med sitt jobb.

Gör så här i stället: Varva ner i tid. Tona ner belysningen, stäng av wifi:t och gör något som får dig avslappnad på riktigt. Böcker brukar kunna vara riktiga sömnpiller, eller något mysigt tillsammans med någon.

2. Du sover i obekväma eller smutsiga lakan

Det finns olika studier som visar på hur länge du kan ha samma sängkläder innan du måste tvätta dem, men här känner du dig själv – och dina sömnvanor – bäst. I värsta fall är tygen så smutsiga att de kan göra dig sjuk.

Gör så här i stället: Ha flera uppsättningar sängkläder så du kan byta lite oftare. Passa på att vädra täcket ute när det är kallt. Blir det minusgrader fryser kvalstren ihjäl.

3. Du dricker kaffe för nära läggdags

Koffein stressar kroppen. Många energidrycker innehåller också koffein. Så slopa sådana drycker för tätt inpå sömnperioden.

Gör så här i stället: Drick vatten eller te.

4. Du sätter väckarklockan på en orimlig tid

Ställer du in den för tidigt vill du snooza (vilket sällan gör dig piggare – eller hur?). Sätter du den för sent vaknar du med andan i halsen och morgonbestyren blir för hetsiga. Så tänk gärna till.

Gör så här i stället: Var realistisk när du väljer uppvakningstid och se till att du har klockan inställd färdigt för veckans alla arbetsdagar, så du inte glömmer den.

5. Du har för ljust i rummet.

Många studier hävdar att ett ljust rum ger en sämre sömnkvalitet. Ju mörkare rum, desto bättre sömn helt enkelt.

Gör så här istället: Se till att fixa rejäla gardiner eller sov med en ordentlig sovmask som inte trillar av.

Men du! Stressa inte heller upp dig ifall du vet med dig om att du ”gjort fel”. Oron över en förkortad sömn hjälper dig inte heller. Slappna av och sov gott!

Fler lästips:

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.