Därför ska du välja en ekologisk solkräm med fysikaliskt filter

Sommaren har kommit till Sverige, redan i maj var det extremt varm och vi har fått känna på solens varma strålar. Det går inte att säga för många gånger hur viktigt det är att smörja in sig och skydda sig mot solen. Det vi dock ska tänka på är att välja en ekologisk solkräm som innehåller fysikaliskt filter och inte kemikaliskt filter. Här kan du läsa om varför.

Det är inget nytt att det är otroligt viktigt att smörja in sig och skydda sig mot solens starka strålar. Solkräm skyddar huden mot solens UV-strålar, som gör att huden åldras i förtid och kan orsaka hudcancer. Det som många inte känner till är att de flesta solkrämer innehåller kemiska filter som är skadliga för miljön, är hormonstörande och kan orsaka kontaktallergi. Det är främst kemikalien oxybenzene som är skadligt. När vi smörjer in oss med en solkräm med kemiska filter och badar i havet sprider sig kemikalien och förstör korallreven. Ekosystemet skadas och på sikt kommer korallreven dö ut om vi inte gör en förändring. Korallreven är bl.a. viktigt skydd mot växthuseffekten eftersom de absorberar koldioxid.

ekologiskt solskyddDet vi bör använda istället är en solkräm med fysikaliskt filter, som består av små partiklar som reflekterar bort skadliga UV-strålar från solen. Dessa är helt ofarliga för korallreven och livet i havet. Exempel på fysikaliskt filter är titandioxid och zinkoxid.

Varför bör du välja en ekologisk solkräm?

Förutom att det är bättre för din egen hälsa så värnar du även om naturen och skyddar våra hav från skadliga ämnen. Vi ska fortsätta vara noga med att smörja in oss, bara välja en solkräm som innehåller bra ämnen som är bra för vår kropp och för miljön.

Eco Cosmetics har ett bra urval på solskydd med fysikaliskt filter. Samtliga produkter  innehåller även andra hudvårdande ingredienser som arganolja, hallonfröolja, granatäppleolja och jojobaolja.

Så gör du för att sola hälsosamt

1. Kolla så att solkrämen du använder inte innehåller något av dessa skadliga ämnen; Oxybenzone, retinyl palmitate, parabener, octocrylene, 4-methylbenzylidene camphor, octinoxate.

Dina hormoner och celler påverkas av dessa skadliga ämnen. Vi är en del av naturen, om något är skadligt för naturen är det även skadligt för oss. Genom att välja ekologiska solkrämer är du inte bara snäll mot din egen hälsa utan bidrar även till en förbättring i naturen.

2. Smörj in dig ordentligt och regelbundet för bästa effekt. Solkrämer med fysikaliska uv-filter ger ett omedelbart skydd, så du behöver man inte vänta med att bada. Komplettera med kläder och begränsa undvik för många timmar i solen.

 

Text: Sofia Strand, frilansskribent

1 Comment

    Lämna Ett Svar

    Din e-postadress kommer inte att publiceras.