Därför ska du träna med släde – 5 skäl och bra övningar

En släde hittar du numera på allt fler gym – men hur ska du använda den och varför borde du egentligen göra det? Här hittar du svaren, inklusive 5 effektiva övningar.

När vi pratar om släde syftar vi numera sällan på den typen du använder för att ta dig fram i snön. Istället menar vi redskapet som dyker upp på allt fler gym. Det finns flera varianter – allt från enklare modeller till mer avancerade med flera olika handtag. Det alla har gemensamt är att de kan lastas med vikter och förflyttas på olika sätt för att ge mängder av fördelar.

Många är dock inte medvetna om hur många valmöjligheter du får med en enda släde. Därför kommer vi visa 5 smarta övningar som du kan använda för att ta del av mängder av fördelar – oavsett om du är en vanlig gymmare som vill förbättra hälsan eller en elitidrottare som vill stå på prispallen.

5 skäl till att träna med släde

Men varför är det så bra att träna med en släde? Här är bara några av skälen till att du borde börja använda den i din träning.

1. Förbättrad kondition

Är du inte typen som njuter av att springa eller stå på crosstrainern? Du är tyvärr inte ett undantag från regeln – även du behöver få upp pulsen regelbundet för att hålla hjärtat friskt. Som tur är finns det alternativ till traditionell konditionsträning, och att träna med släde ingår definitivt där.

Har du aldrig testat att träna med släde kommer du förmodligen bli förvånad över hur hög puls du får efter bara några sträckor, oavsett vilken variant du väljer. För många är det alltså ett roligare sätt att träna konditionen på.

2. Effektiv styrketräning

Lägger du på tillräckligt tunga vikter på en släde kommer i stort sett hela kroppen behöva jobba för att förflytta den. Efter ett hårt pass med en släde kan du räkna med att vara riktigt trött i allt från armarna till vaderna – och de flesta musklerna däremellan. Det är alltså onekligen en effektiv styrkeövning.

3. Bättre idrottsprestation

Tävlar du i någon idrott som kräver att du springer riktigt snabbt? I den här studien lät man en grupp professionella rugbyspelare träna med en släde två gånger i veckan under sex veckor, medan en annan grupp genomförde traditionell sprintträning. Resultaten visade att de som hade tränat med släde förbättrade sina tider på 10- och 30-metersprint mest.

4. Variation

En fördel i sig är att träning med en släde ofta skiljer sig en hel del från den vanliga gymträningen. För de flesta betyder det att träningen upplevs som roligare. Och som du kommer märka om du läser vidare finns det många olika sätt att använda en släde på, vilket minskar risken för att det känns tjatigt.

5. Skonsamt

Trots att en släde kan bidra med alla dessa fördelar så är det riktigt skonsamt att träna med den. Även om du lastar släden full med vikter kommer du varken behöva lyfta några tunga vikter från marken eller ta emot några hårda stötar – med andra ord är det träning som passar de flesta.

5 effektiva övningar med en släde

Hög slädpress

En av de troligtvis vanligaste övningarna med en släde, som ger träning för bland annat framsida och baksida lår, rumpa, rygg och till och med vaderna. För att genomföra den här övningen behöver du en släde med höga handtag.

  • Ställ dig med släden framför dig. Ta tag i handtagen i höjd med bröstet, eller lite lägre.
  • Du kan antingen ha raka armar eller komma närmare släden med böjda armar – det är en smaksak, men de flesta kommer kunna använda tyngre vikter om de väljer det sistnämnda alternativet.
  • Gå rakt fram med en något framåtlutad kropp. Ju tyngre vikter du har på släden, desto mer kommer du behöva luta för att få ordentligt med kraft.

Låg slädpress

Den här övningen liknar till stor del den förra. Skillnaden är att du håller längre ner på släden och kommer närmare golvet. Resultatet blir att du får ungefär samma fördelar som vid den höga slädpressen, men med mer fokus på baksida lår, rumpa och mage.

  • Påbörja övningen likadant som vid den höga slädpressen, förutom att du håller längre ner på handtaget eller direkt på släden.
  • Även här kan du välja mellan att ha raka eller böjda armar.
  • Eftersom du håller långt ner kommer du behöva vara nära golvet med kroppen för att putta släden framför dig. Därför är det extra viktigt att du använder magmusklerna för att hålla kroppen så rak som möjligt.
  • Gå fram och pressa släden framför dig.

Repdrag med släde

Vid första anblick kan den här övningen främst se ut som en armövning, men använder du tillräckligt tunga vikter kommer du behöva använda hela kroppen för att hålla dig stabil när du drar släden. Du kan ändå räkna med att rygg, biceps och mage är musklerna som jobbar hårdast.

  • Fäst ett långt rep i släden.
  • Gå bak tills repet spänt och du håller det i båda händerna.
  • Dra in släden mot dig genom att dra repet mot dig med en arm i taget.

Släddrag med sele

För att genomföra den här övningen behöver du en sele eller liknande anordning att fästa vid släden. Du kan räkna med att ha ordentligt med träningsvärk i hela underkroppen, magen och ryggen efteråt.

  • Ta på dig selen och fäst den vid släden.
  • Gå fram tills repet är spänt.
  • Luta framåt en aning och gå rakt fram så att du drar släden bakom dig.

Släddrag baklänges

I den här övningen ligger fokus framför allt på baksida lår, rumpa och rygg. Se gärna till att du har en vän som kan se till att du inte backar in i något eller någon bara…

  • Ta tag i handtagen med båda händerna – ju längre ner du håller desto mer träning får du för låren.
  • Backa bakåt för att dra släden.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.