Därför ska du fira Äggets dag – fun facts och meny

äggets dag

Visste du att ägg är ett av våra mest näringstäta livsmedel? Det och många fler goda skäl att fira Äggets dag hittar du här, inklusive en festlig meny med äggrika recept.

”Äggets dag, varför då” undrar du? Ja ett litet ägg ser kanske inte så märkvärdigt ut, men är både hälsosamt, prisvärt, klimatsmart och rymmer nästan alla viktiga näringsämnen du behöver. Under skalet hittar du både rikligt med protein, vitaminer, mineraler, fettsyror och antioxidanter. Den som är hälsointresserad vet hur viktiga alla dessa är, men även hur ovanligt det är att hitta allt i ett och samma livsmedel.

”Ägg gör det lätt att äta rätt”

– Ägg har så många mervärden! Det är inte bara gott och mångsidigt, det är också prisvärt, näringsrikt och klimatsmart. Ägget är alltid värt att fira! säger Svenska Äggs verksamhetsledare Marie Lönneskog Hogstadius.

äggets dag

Det finns många goda skäl att äta ägg. Ägget innehåller som vi nämnde alla viktiga näringsämnen, förutom vitamin C, och har ett lågt klimatavtryck. Alltså även hälsosamt för planeten och ställer vi det i relation till all näring man får i sig står det svenska ägget i en klass för sig jämfört med andra livsmedel. Dessutom kan ägg du äta ägg på mängder sätt: stekta, kokta, som äggröra eller omelett, i pannkakor eller andra goda rätter som du får förslag på längre ner.

Fun facts om ägg

➤ Ett medelstort ägg på ca 55 g (utan skal) innehåller ca 80 kcal, 7 g protein, 5 g fett och i princip inga kolhydrater.
➤ Vi äter i genomsnitt 240 ägg per person och år i Sverige.
➤ Under påskveckan äter vi uppåt 4000 ton ägg, eller 70 miljoner.
➤ Ett kilo ägg är ungefär 16 medelstora ägg.
➤ Att bilda ett ägg tar ungefär 25 timmar.

Äggets dag firas sedan 1996

Varje år firas Äggets dag den andra fredagen i oktober, ända sedan 1996 då den instiftades i Wien. Det är alltså inte bara en högtidsdag för oss i Sverige, utan i hela världen. Internationellt kallas dagen för ”World Egg Day”.

”Ägg för en hälsosam framtid”

I år infaller denna dag fredagen den 13 oktober på tema ”Ägg för en hälsosam framtid”. Om och hur du väljer att fira denna dag väljer du förstås själv, men ett sätt är en festlig trerätters meny med detta fantastiska livsmedel?

Meny med 3 läckra äggrecept

Ugnsbakade ägg med lyxig topping

Ingredienser, 4 portioner:

Du behöver:

  • 4 matskedar vispgrädde
  • 1 tesked fransk senap
  • 4 stycken ägg
  • 1 rödlök
  • ½ deciliter finskuren gräslök
  • ½ dl smetana
  • 50 gram valfri rom eller tångkaviar
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar
  • Smält smör till pensling

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Ställ in 4 små portionsformar i ugnen, i cirka 5 minuter.
3. Häll grädden i en liten skål, och rör ned fransk senap.
4. Ta ut formarna ur ugnen och pensla dem med smör.
5. Knäck ett ägg i varje form.
6. Fördela senapsgrädden ovanpå äggen.
7. Ställ in formarna i mitten av ugnen, i 6-7 minuter. Äggen ska vara krämiga, så låt dem inte stå för länge i ugnen.
8. Skala, dela och finhacka rödlöken.
9. Ta ut formarna ur ugnen. Toppa med rödlök, gräslök, smetana och rom eller tångkaviar.
10. Strö över flingsalt och peppar.

Sparris, lax och ägg med ramslöksdressing

Ingredienser, 4 portioner:

  • 4 ägg
  • 200 gram gulbetor
  • 1 knippe grön sparris (250 gram)
  • 2 hjärtbladssallad
  • 400 gram varmrökt lax i bit
  • Ramslöksdressing
  • Gräslök till garnering

Gör så här:

1. Koka ägg i cirka 6 minuter.
2. Koka betorna i saltat vatten tills de blir mjuka, cirka 30 minuter. Skölj i kallt vatten, skala och skär dem i klyftor.
3. Bryt av den nedre och torra delen på sparrisen, koka den sedan i en kastrull med saltat vatten i cirka 3 minuter.
4. Häll av och kyl direkt ned den kokta sparrisen i iskallt vatten (det gör att den gröna färgen behålls som bäst). Låt dessa sedan rinna av på hushållspapper.
5. Lägg upp sparrisen, gulbetorna, hjärtbladssalladen och laxen i bitar på ett fat.
6. Toppa med ägg, delade i halvor, och strö sedan över hackad gräslök.
7. Ringa över dressing.

Pavlova med bär, vaniljkräm och pistage

Ingredienser, 7 port:

  • 100 g (ca 3 st) äggvita
  • 200 g (ca 2 dl) strösocker
  • ½ tsk pressad citron

Vaniljkräm

  • 1 dl vaniljkräm
  • ½ dl vispgrädde

Till servering

  • jordgubbar
  • hallon
  • blåbär
  • pistagenötter, hackade

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 100°.
  2. Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent och ställ den i ett varmt vattenbad.
  3. Vispa sedan marängen över vattenbadet tills den är 60°.
  4. Sätt den då i köksassistenten och vispa tills du har en sval, glansig och fast maräng.
  5. Klicka ut marängen på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda marängerna i 60 minuter och låt de sedan stå kvar på eftervärmen – sätt en sked i ugnsöppningen så det kommer in luft.
  7. Blanda vaniljkrämen och vispgrädden och vispa till en fin luftig vaniljkräm.
  8. Skär av toppen eller krossa toppen på pavlovorna.
  9. Fyll dem med vaniljkräm, bär och pistagenötter.

Fler goda recept med ägg hittar du här hos Svenska Ägg.

Om Svenska Ägg

Svenska Ägg är branschorganisation för företagen inom svensk äggnäring och arbetar för du ska kunna handla trygga, certifierade och kontrollerade svenska ägg. Svenska Ägg representerar hela produktionskedjan – från fodertillverkare, kläckerier, unghönsuppfödare, äggproducenter till äggpackerier.

► Läs mer om Svenska Ägg och hitta intressant fakta om det fantastiska livsmedlet här!

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.