Därför ska du äta ekologiskt

Tillhör du dem som fortfarande är skeptisk till ekologisk mat? Du kanske tycker det är för dyrt, tänker att det är en tillfällig fluga, eller kanske att det inte har någon betydelse? Vi hoppas kunna få dig att tänka om.

Fler och fler har som tur var redan börjat tänka om, och det har gjorts många undersökningar kring skillnader mellan vanliga och ekologiska livsmedel. Här kommer de starkaste argumenten.

För dig som gillar din kropp

Ekologisk frukt och grönsaker har ofta en lägre vattenhalt och innehåller därför mer näringsämnen per gram, och när det gäller mjölk så visar studier att KRAV-märkt mjölk innehåller fler nyttiga fettsyror än annan mjölk.

För att livsmedel ska få kallas ekologiskt så får det inte innehålla kemiskt framställda transfetter eller annat härdat fett, och det tillsätts väldigt lite tillsatser.
Genom att äta ekologiskt minskar du kraftigt ditt kemikalieintag, då ekologiska jordbruk inte använder några kemikalier i odlingen. Ogräs och skadedjur bekämpas istället med naturliga medel, som speciella insekter eller växter.
Även de syntetiska tillsatserna minskar drastiskt, då väldigt få tillsatser får användas i KRAV-mat, och då bara när de har gjort bedömningen att de verkligen behövs.
Ät alltså ekologiskt om du vill göra din kropp en tjänst.

För dig som gillar kött

Ekologiskt uppfödda kor rör sig ute och betar större delen av året, istället för att stå instängda i trånga utrymmen. Då får de en bättre fettsammansättning med mer fleromättade omega3-fettsyror, vilket leder till ovannämnda nyttigare mjölk. De får även bättre föda, och kalvarna får alltid vara med sin mamma den första tiden.

Grisarna har det inte så tokigt dom heller. De får vara ute och böka året om, äter ekologiskt foder, är friskare än andra grisar och får utlopp för sitt naturliga beteende.
Ekologiskt uppfödda hönor behöver inte sitta i bur. De får röra sig fritt ute och under vintrarna är de inomhus med gott om utrymme. De sandbadar, sover på pinne och lägger ägg i rede.

För dig som gillar miljön

All mat vi äter påverkar miljön på något sätt. När du handlar ekologiskt gynnar du jordbruk som inte gödslar växterna med snabbverkande konstgödsel, som kan medföra övergödning av hav, sjöar och vattendrag. De besprutar inte heller frukt och grönt med kemikalier, som minskar antalet växt- och djurarter, samt stör balansen i naturen.

Vill du alltså bidra till att minska spridningen av syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel i naturen, välj ekologiska livsmedel där man inte får använda dessa. På så sätt värnar du om miljön och människorna som arbetar med odlingen.

Fortfarande skeptisk?

Tycker du kanske att det är för dåligt urval? Absolut inte. Utbudet ökar dagligen, och hos Frebaco Kvarn hittar du rena, nyttiga, och klimatsmarta basvaror – allt från gryn till flingor och musli – som förgyller varje måltid. Här hittar du även enkla och goda recept, om fantasin skulle tryta.

Må bra, gör bra. Ät ekologiskt.

 

Text: Jennie Kilgren – Copykatt.se

1 Comment
  1. vad gäller klimatpåverkan och djurskydd kan jag säga att så länge man köper svensk producerad mat så spelar det ingen roll på eko eller icke eko. Djurskyddet är så starkt att det i principer inte skiljer något. Vad gäller bekämpningsmedel så använder många icke eko bönder heller inget bekämpningsmedel. Men man ska ha i åtanke att när bekämpnings medel inte används så finns det bara EN annan metod att få bort ogräs. Och det är genom maskinell jordbearbetning = mycket högre utsläpp från diesel drivna fordon. Obs detta gäller svensk producerad mat. Mvh en som jobbar med jordbruk

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.