Därför får du torr hy och eksem – och hur du motverkar problemen

exem

För dig med känslig hy kan vinterhalvåret vara extra påfrestande, orsaka klåda och torr hy. Varför är det så? Och vad kan du göra för att motverka det? Här ger vi dig några riktlinjer, samt redaktionens utlåtande om EVY Daily Repair Mousse – produkten som ger fukt, stärker hudbarriären och behandlar eksem.

Vad många inte tänker på är att huden är vårt största organ som skyddar våra kroppar mot olika slags stress i omgivningen. Den tar hand om irriterande ämnen, allergener och mikrober, samt reglerar din temperatur. Det finns många faktorer som påverkar hudens tillstånd, hur den känns och ser ut – både inre och yttre.

Därför får du exem och torr hy

På sommarhalvåret kan solens starka UV-strålning och vinden ge irriterad och torr hy. Nu under vinterhalvåret är det snarare kyla och tjocka kläder som kan vara påfrestande. Anledningen till obehag och problem av detta är att huden saknar fukt och överhudslipider, vilket leder till att hudbarriären förändras och förhindras från att ge dig ett effektivt skydd. Detta kan leda till klåda, rodnad och flagnande torrhet.

Torr hy kan även vara genetiskt betingad (iktyos) eller bero på sjukdomar som eksem, psoriasis, diabetes och sköldkörtelrubbningar. Oavsett orsak blir problemen ofta större under vinterhalvåret, med stramande hud och irritation som förvärras. Därför är det viktigt att tillföra extra mycket fukt och återuppbyggande ämnen.

Så motverkar du irriterad och torr hy

Bygg upp en frisk hy inifrån med varierad kost, gärna rik på protein och antioxidanter. Även god sömn, motion, mindre stress och att undvika rökning kan påverka huden positivt, liksom att du använder produkter som passar din hudtyp.

Ta hand om huden utifrån med närande, fuktgivande och återuppbyggande produkter, gärna två gånger om dagen. Redaktionen på SportHälsa har testat EVY Daily Repair Mousse – en mild mousse för allt från torra händer och fötter till att vårda svårare hudproblem på hela kroppen.

Redaktionen testar EVY Daily Repair Mousse

Angelica Grandell:

– Moussen har en kylande och skön effekt! För mig har den även lindrat vid svår klåda och tagit bort röda, flammiga utslag. Mycket bra. Jag rekommenderar den varmt!

Anna Lissjanis:

– Jag blev positivt överraskad att skummet gick så snabbt in i huden, utan att kladda och ge samma feta känsla som vissa hudkrämer kan ge. Och även om jag inte har någon speciellt känslig hy eller konstant klåda, så har den stickande känslan jag haft på armarna efter den soliga sommaren försvunnit.

Alla produkter från EVY är milda, allergitestade och går att använda från 6 månaders ålder. Läs mer och hitta återförsäljare av EVYs produkter här.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.