Därför är fotboll världens populäraste sport

Fotboll är och förblir den populäraste sporten i världen. I Sverige uppger närmare 2 miljoner personer att de besöker en fotbollsmatch några gånger per år. Det är också utan tvekan den vanligaste sporten att utöva bland både pojkar och flickor.

Trots att framgångarna bland svenska fotbollsklubbar utomlands har varit relativt låga bakåt i tiden har svensk fotboll i stort utvecklats enormt under de senaste årtiondena, och det ser likadant ut i resten av världen. Vissa lag i Europa omsätter miljarder, och topplagen i Sverige omsätter mellan 100 och 250 miljoner kronor varje år. Många frågar sig varför. Vad är det med fotboll som lockar så många att spela, titta, satsa pengar och investera? Det finns såklart inga raka svar, men sportens rika historia, enkla upplägg och det stora antalet spännande ligor att följa har mycket med saken att göra.

Fotboll i dess nuvarande form började spelas i mitten av 1800-talet, men liknande typer av bollspel tros ha existerat långt längre tillbaka i tiden. När intresset för fotboll ökade i framförallt Storbritannien ökade klubbarnas intäkter och sporten blev en industri där spelare kunde rekryteras och löner kunde betalas ut. I slutet av 1800-talet hade sporten spridits runt hela jordklotet och den första landskampen utanför Storbritannien spelades år 1885 i New Jersey i en match mellan USA och Kanada. I början av 1900-talet hade många länder i världen bildat sina egna förbund, och ett internationellt fotbollsförbund blev nödvändigt – det var då Fifa föddes. Seriespel, cupspel och landskamper blev en del av fotbollsvardagen och år 1930 anordnade Fifa det första världsmästerskapet, vilket ökade intresset för sporten ytterligare.

Sedan dess har det rullat på. För att fotbollsklubbarna ska fortsätta gå runt krävs investeringar från flera håll, och spelbolag med odds och liveodds för fotboll har hjälpt till att hålla intresset för sporten vid liv. Detta genom att investera pengar i klubbarna, som i sin tur har kunnat använda bidragen till att utveckla organisationerna. Detta gynnar både sporten och spelbolagen, vilket har gjort att relationen mellan investerare och klubb har blivit naturligt.

Vad som utgör själva grunden till att fotboll har vuxit sig så stor som sport från första början är det enkla spelupplägget. Det krävs ingen dyr utrustning eller stora summor pengar för att kunna spela. Det räcker egentligen med ett bollformat föremål, två stenar som markerar ett slags mål och ett gäng entusiastiska spelare för att ha möjlighet att sätta igång. Det innebär att barn och ungdomar i alla världens länder har kunnat underhålla sig med varianter av sporten sedan århundraden tillbaka.

De populära ligorna – Champions League, Premier League, Allsvenskan, Superettan och La Liga – håller intresset för sporten vid liv och det finns gott om förebilder för de unga spelarna att basera en drömframtid inom fotbollssektorn på. Att mediasektorn tar fotbollen på allvar och täcker varenda match och varenda spelares prestation i detalj inspirerar till ytterligare engagemang i sporten.

Många hävdar att utvecklingen av spelbranschen också har ett finger med i spelet. Många fotbollsfans tycker att sportbetting har adderat en extra krydda till fotbollstittandet – att kunna satsa en summa pengar och hoppas på att rätt lag vinner är nästan lika spännande som att kolla in förändringarna i ligatabellen efter att dagens matcher är över. Förutom att följa favoritlagens framsteg och bakslag får man även ta del av en ekonomiskt kittlande aspekt i det hela. Marknaden för sportbetting har vuxit sig stor i Sverige under de senaste åren, mycket tack vare att spelandet online har blivit mer tillgängligt. Tack vare den nya spellagstiftningen som träder i kraft i januari 2019 förväntas utvecklingen gå fortsatt framåt – något som även tros gynna fotbollsintresset i stort.

Det som gör fotboll fortsätter att vara så populärt är en kombination av många saker. Alla kan spela, fler och fler kan titta, många bolag investerar och det blir lättare att satsa pengar på matcherna – den positiva spiralen i fotbollsindustrin gör sig påmind på flera håll och har lett sporten fram till den storhet som den besitter idag. Det simpla upplägget gjorde sporten tillgänglig för allmänheten för hundratals år sedan, och tillgängligheten fortsätter att vara nyckeln till att föra sporten framåt än idag.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.