Dags för ”Sveriges bästa femkilometerslopp”

Dags för ”Sveriges bästa femkilometerslopp”

Lördag den 23 maj 2015 är det dags för det fem kilometer långa Skärholmsloppet. Enligt arrangörerna passar det utmärkt för såväl elitlöpare som motionärer och nybörjare. Dagen till ära utlovas en förortsfest med en blandning av löpning och underhållning med DJ:ar längs banan och artistuppträdanden efter loppet.

Skärholmen utgör tillsammans med Kungens kurva i Huddinge kommun Skandinaviens största handelsplats. Stockholms stad och Huddinge kommun arbetar intensivt för att skapa ännu bättre förutsättningar för att området ska bli en central knutpunkt med högre attraktionskraft. Satsningen på Skärholmsloppet är en del av det arbete som pågår inom ramen för Söderortsvisionen. Loppet har hyllats av såväl deltagare som publik som ett annorlunda och välkomnat tillskott till tävlingskalendern. Vi pratade med en av arrangörerna, John Laselle på Löparakademin. Detta är den fjärde upplagan av Skärholmsloppet, som ni arrangörer kallar för ”Sveriges bästa femkilometerslopp”. Varför kallar ni det för det?

– Ja, säger John Laselle, dels är det en varierad bansträckning som går igenom miljonprogrammet i Skärholmens stadsdel, som många har hört talats om även om de inte besökt den själva. Dels går den rätt igenom Skärholmens köpcentrum, man springer alltså inomhus, vilket är spektakulärt i ett lopp. Det är en fin inramning på hela eventet med evenemang och uppträdanden av kända artister. Det är en stor folkfest. Med andra ord: med en spektakulär bansträckning genom Skärholmens centrum, mellan höghus och på gröna naturstråk är Skärholmsloppet en perfekt utmaning oavsett ambitionsnivå.

Vilken kategori löpare lockar ni?
– Det är väldigt blandat. Vi har många duktiga löpare som kommer. I år kommer en kenyan som heter William Morwabe. Han har banrekordet från 2012 med 14:21. William Morwabe kommer tillbaka och satsar på ett nytt banrekord. Han är en internationellt sett duktig löpare. I den stora massan når vi grupper som kanske normalt inte är med i stadslopp. De bor i förorten, kanske har en annan bakgrund och är ovana att springa den här typen av lopp. Vi samlar alla från nybörjare till de bästa.

Hur många är anmälda till årets lopp?
– Den siffran är inte klar än. Det var 2 200 totalt anmälda förra året. Vi har även ett barnlopp med olika banor och klasser för barn och vuxna. Vi tror att det blir fler i år.

Banan är exakt 5 000 meter, kontrollmätt 2012 av Micke Hill, som är en av Svenska Friidrottsförbundets godkända banmätare.

– Ja. Skärholmsloppet bjuder både på en förstklassig löpupplevelse och en mängd sköna överraskningar. 

Kan du avslöja någon i förväg?
– Vi har underhållningsstationer med musik runt banan. Vi har olika artistuppträdanden. Vissa artister är klara, som Stor och Gee Dixon, två populära rappare som precis släppt en singel. Stor är en av de största inom genren sedan flera år. Gee Dixon har varit med i ”Lyckliga gatan” i TV4. Vi räknar med ett stort intresse för den spelningen, som blev klar idag. Det kommer även andra artister och det blir mycket som händer på banan.

Har du något som du vill framhålla?
– Jag vill framhålla bredden vi har och att det är en fin familjeaktivitet. Vi har klasser för de allra yngsta, noll till sex år, där man går eller springer med förälder 500 meter. Vi har en klass för barn sju till tretton år där man kan springa eller gå två kilometer. Sedan finns det fem kilometer där deltagarna kan springa eller promenera oavsett ambitionsnivå. Det finns något för alla att delta i. Det tycker jag är en spännande knorr. Bansträckan är speciell och ett sätt att ta del av förorten som ger en ny bild av den. Det finns ett värde i att se hur det ser ut.

Har du något mer som du vill lyfta fram?
– Vi hade 1 500 barn som sprang, framför allt från området. Skärholmen är ett område som lider av ett högt ohälsotal när det gäller barn och unga. Då är det extremt roligt att kunna engagera så många barn till en sådan här aktivitet. Det är vi väldigt stolta över. Det finns det inget motstycke till någon annanstans. En annan rolig grej är att varje år deltar ett gruppboende med speciella behov. De går eller springer efter sin förmåga. Några springer med sina vårdare. Alla kan. Det är årets höjdpunkt för dem.

Text: Daniel Atterbom

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.