Dags för Vätternrundan

Dags för Vätternrundan

I kväll är det dags för ett av Sveriges största motionsarrangemang; Vätternrundan.

Vätternrundan är ett ca 300 kilometer långt cykellopp för motionärer som äger rum helgen före midsommar varje år. Loppet börjar och slutar i Motala och går medurs runt sjön Vättern.

Vätternrundan är ett motionslopp och saknar därför officiell resultatlista. Deltagarna fäster ett datachip på benet eller hjälmen, som registreras när de passerar vissa punkter längs banan. Alla starttider och resultat publiceras på Vätternrundans hemsida. Starten pågår mellan kl 19:30 på fredagskvällen fram till cirka 06:00 lördag morgon. Cyklisterna startar i grupper om 60–70 personer, med avgång varannan minut. Nytt från 2010 är att man har öppnat upp platser för snabba cyklister som får starta mellan 9:30 och 10:30 lördag morgon. Poängen med dessa grupper är att minska antalet omkörningar och därigenom göra loppet mer trafiksäkert.

Första loppet arrangerades 1966 då 334 personer fullföljde rundan. Det finns i dag ett fåtal (4st 2011) cyklister som kört varje lopp sedan dess. De kallas pionjärer och åtnjuter en speciell respekt.

Anmälan till loppet kan göras från september året innan. På grund av loppets popularitet tar platserna slut snabbt. Alla deltagare som genomför loppet får en medalj och ett diplom.

Vätternrundan ingår i kombinationen En svensk klassiker och det nordiska cykelsamarbetet Skandinavialoppet.

Start och mål är i Motala, och man passerar 9 depåer under 300 km.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.