Därför vill allt fler åka på cykelresa till Afrodites ö

Därför vill allt fler åka på cykelresa till Afrodites ö

Cypern + cyklister = sant. Cykelåkning är kärlek. Allt fler cyklister fler väljer Cypern som resmål för sina idylliska vägar och bergssluttningars skull – ibland upp till 1 000 meters höjd över havsnivån. För mountainbike-cyklister är detta ett utmärkt resmål att utveckla sina tekniska färdigheter på.

FAKTA Cyklistens topp 5 på Cypern

1. Värme oavsett årstid. Här får man alltid sommarcykling.

2. Lugnt och fint på vägarna.

3. Oändliga val för mtb-rutter: Här kryllar det av grusvägar och stigar.

4. Folk är gästvänliga och majoriteten talar engelska.

5. Maten är god, drycken är välkyld.

Den svenska vintern kan vara obarmhärtig och många väljer därför att resa till varmare breddgrader för att få in ny träningsinspiration. Kanarieöarna är ett vedertaget cykelresmål, men nu får allt fler upp ögonen för Cypern.

– Det är lugnare här, och det finns så otroligt många rutter att välja på beroende på vad gästerna har för önskemål, säger Börje Ekstam, som är tourguide på egna företaget Cycle in Cyprus stora delar av året. I februari åkte han ner och stannar ända till april.

 Allra bäst i mars
När sommaren närmar sig i maj tycker många cyklister att det är lite för varmt för cykling. November och mars är därför Cyperns två allra bästa månaderna temperaturmässigt, med 20-25 grader. Nu i mars är det högsäsong när vi laddar upp för sommarsäsongen. 

– De som reser hit i november gör det mer som en njutarresa; en belöning efter en lång säsong, konstaterar Börje Ekstam.

Hans eget center på Cypern ligger i Kalavasos – mitt emellan Larnaca och Limassol. En gemytlig by i skön cypriotisk anda med 800 invånare, smakrika tavernor där grönsakerna verkligen smakar som de ska och allt vad man behöver finns inom räckhåll.

– Läget är utomordentligt för mountainbikecykling, i alla riktningar. Nackdelen är väl om man inte är så van vid cykling, det är väl kuperat här omkring. De flesta som åker ner har i regel bra kondition och erfarenhet. Vi ser till att det blir fart efter kamrat.

Topptur är toppen
Den som ändå saknar snö kan ta ett långdistanspass upp till Troodosbergen och till Olympus – Cyperns högsta topp 1 900 meter över havet, som dessutom är utrustad med en skidlift och en brittisk militärbas. Sista två milen genomförs i upp till 12 procents utförsbacke där längden tar ut sin rätt.

För den som håller sig vid kusten finns många fina vägar som mestadels är flacka: Bra att ligga och trampa på i tempocykel.

– För landsvägscyklisten finns det otroligt många mysiga vägar över hela ön.

 Väljer du landsvägscykling i stället för mountainbike? Tänk på att det är vänstertrafik, så se gärna upp en extra gång i rondellerna.

TIPS! Ta med mörka linser till dina brillor. Den vita kalkstenen reflekterar massor av solljus!

Lust att tävla?
På vårkanten genomförs flera tävlingar på Cypern. I slutet av februari drar mountainbike-eliten till ön för kickstarta säsongen i Cyprus Sunshine Cup, en mycket upp- skattad tävling i häftig terräng och härligt klimat. En månad senare i slutet av mars körs 3-dagars lands- vägsracet Cyprus Gran Fondo, en fantastisk cykelupplevelse utmed kusten och upp i bergen. 

Bra länkar:
www.cycle-in-cyprus.com Här kan du läsa mer om Börje Ekstams verksamhet
www.bikincyprusadventures.com
www.bikecyprus.com
www.cyclingcy.com/

Text: Julia Kimell
Foton: Cycle in Cyprus

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras