Därför ska du dricka Kombucha te – 9 hälsofördelar

Därför ska du dricka Kombucha te – 9 hälsofördelar

Kombucha te är ett fermenterat te som blivit trendigt de senaste åren tack vare alla sina fantastiska hälsofördelar. Drycken kommer ursprungligen från Kina, redan från tredje århundradet före Kristus. Så vad är hemligheten bakom denna uråldriga drycks nya popularitet? Här ger vi dig 9 goda skäl att kicka igång dagen med Kombucha te.

Kombucha är en dryck gjord av te som fermenteras med svampkultur och socker under minst en vecka. Resultatet är ett brusande te som innehåller enzymer, antioxidanter och aminosyror som anses ge många hälsofördelar. Antingen kan du göra ditt egen kombucha te hemma, eller köpa färdigt i hälsokostbutiker. Läs om vilka 10 fantastiska hälsofördelar Kombucha te kan ge dig.

Därför ska du dricka Kombucha te – 9 hälsofördelar

1. För att få energi

Tack vare att Kombucha te innehåller koffein får du en kort energikick, men förbättrar även kroppens förmåga att absorbera järn i blodet, vilket leder till stabilare energinivåer. Den jäsningsprocess som används för att göra te släpper järn i en form som är lättare absorberas i kroppen, som hjälper blodet passerar mer syre runt ditt system. 

2. Bra för immunförsvaret

Kombucha te är rikt på organiska syror, som glukonsyra och antioxidanter vilka bekämpar oxidativ stress i kroppen. Därmed skyddar det cellerna från fria radikaler och håller dig frisk.

3. Minskad stress i kroppen

Jäsningsprocessen som sker när du gör Kombucha te underlättar för kroppen att absorbera olika ämnen. Ett exempel är ingrediensen Theanine som främjar alfavågor i hjärnan och ökar nivåerna av serotoninproduktion i kroppen. Serotonin lugnar nerverna och hjälper dig även att få sova bättre.

4. Kan förbättra leverns funktion

Kombucha te förbättra funktionen hos levern, som hjälper kroppens avgiftning. Glukonsyra i kombucha hjälper levern att bryta ner exempelvis tungmetaller och andra giftiga ämnen som kommer in i blodet och stänger dem utes från kroppen.

5. Lindrar besvär av magsår

Studier har visat att fenoler och antioxidanter i Kombucha te kan bidra till att minska smärta och obehag av magsår eftersom det minskar produktionen av magsyra. 

6. Kan minska kolesterolnivåerna 

Kombucha te kan bidra till att minska mängden dåliga LDL-kolesterol som tas upp av kroppen och ökar nivåerna av bra HDL-kolesterol.

7. Kontrollerade blodsockernivåer

Att Kombucha te kontrollerar blodsockernivån i blodet har varit känt under en lång tid. På senare år har ytterligare tester visat att Kombucha te markant minskar nivåerna av blodsocker hos diabetiker.

8. Kan lindra ledbesvär

Kombucha te kan ge ökade produktionen av kollagen, brosk och vätskor som smörjer lederna tack vare sitt innehåll av glukonsyra. 

9. Gott

För visst är njutning en viktig hälsoaspekt i livet? Fler och fler upptäcker hur gott kombucha te är och dricker det som ett hälsofrämjande alternativ till söt läsk eller öl.

Skål och ha en fin dag!

Text: Anna Lissjanis

Därför ska du dricka Kombucha te – 9 hälsofördelar
Skriv ut Pin
Inga betyg än

Därför ska du dricka Kombucha te – 9 hälsofördelar

Måltid Frukost, Mellanmål
Tag därför Kombucha te, fördelar Kombucha te, fördelar med Kombucha, hälsofördelar med Kombucha, kombucha te, varför Kombucha te
Specialkost Äggfritt, Glutenfritt, Laktosfritt, Paleo, Vegetariskt
KCAL/Portion 0-199
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg