Därför ska du äta spenat – 8 anledningar och 2 mattips

Därför ska du äta spenat - 8 anledningar och 2 mattips

Det är ingen slump att Karl Alfred valt spenat för att sätta krut på sina guns. Spenat är bland det mest näringsrika du kan äta i grönsaksväg och dessutom gott till det mesta. Här listar våra bloggare från Workout Knockout åtta goda anledningar till att äta spenat. Du får även två samt mumsiga och lättlagade mattips till din fredagslunch och middag.

Något av det absolut enklaste sätten att få i dig bra med vitaminer och mineraler är att tänka FÄRG när du kombinerar dina måltider. Lika gärna som att hacka upp isbergsallad kan du till exempel göra en grönsallad av mörkgrön bladspenat. Sen är det inte alla som tycker om smaken på spenat som inte är lika mild som klassisk isbergsallad, men då vill vi tipsa dig om att blanda in den i varma maträtter.

Här får du två förslag på lättlagade rätter där där spenat passar extra bra. Därefter listar våra bloggare Milomir Stevanovic och Gianna Troyse från Workout Knockout åtta goda anledningar till att du ska äta spenat vilket kanske triggar spenatsuget ännu mer?

Lunchtips med spenat – omelett. Rör ihop 3 ägg med någon matsked vatten eller mjölk, salt och eventuellt chiafrön för lite crunch. Stek spenat någon minut i olivolja och häll över äggblandningen. Peta lite i omeletten så att smeten rinner ner i botten av pannan. Vänd om du vill. Klar!

Middagstips med spenat – tortilliapizza. Lika lättlagad som god helgmiddag är att smeta tomatsås över tortilliabröd, lägg på strimlad kalkon, bladspenat och riven ost. In i ugnen på 225° i ca 15 minuter. Servera med en god sallad.

 

Därför ska du äta spenat – 8 goda anlednignar 

1. Bra för hjärnan. Vitamin K, lutein och beta-karoten som finns i spenat hjälper hjärnan att fungera.

2. Motverkar sjukdommar. Spenaten innehåller en masa antioxidanter som minskar risken för stroke, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Det är karotenoiderna som förhindrar skador på celler, vävnader och genetiskt material.

3. Gå ner i vikt. Forskare vid Lunds universitet har kommit fram till att extraktet thylakoider från gröna blad i spenat (även broccoli och grönkål) ökar mättnadskänslan och minskar sötsuget. De både fördröjer nedbrytningen av fettet i maten och frigör hormoner i tarmen.

4. Starkare ben. I spenat finns vitamin K vilket är jätteviktigt för kroppens benuppbyggnad.

5. Vitaminbomb. Förutom 181 % av vitamin K innehåller 2,5 dl rå spenat, 56 % vitamin A, 15 % folat, 14 % vitamin C och 13 % mangan, av dagsbehovet. Värmebehandlad spenat (2,5 dl) innehåller mer än 100 % vitamin A och K, mer än 20 % folat, vitamin C, riboflavin, vitamin B6, mangan, järn, kalcium och kalium, och mer än 10 % av fibrer, vitamin E, tiamin fosfor och koppar, av dagsbehovet.

6. Förebygger rynkor. Karoteinoiderna betakaroten, lutein och zeaxantin är alla starka antioxidanter som skyddar kroppen mot skadliga fria radikaler. De bevarar därmed elasticiteten i hudcellerna och gör så att huden ser ung och frisk ut. Även den stora mängden C-vitamin håller bindväven i huden fast och spänd.

7. Bättre syn. Vitamin A är viktigt för syn, hud och fosterutveckling. Spenat innehåller också stora mängder lutein, en karotenoid som skyddar mot grå starr och andra ögonsjukdomar.

8. Sänker kolesterolet. Luteinet har även visat sig hjälpa kärlväggarna att “skaka av” kolesterolet. Om du har en hög nivå av dåligt kolesterol, är spenat något du absolut bör inkludera i din kost. Cirka 70 gram spenat är tillräckligt för att dra nytta av alla de bra näringsämnen grönsaken innehåller.

Den här listan har Milomir Stevanovic och Gianna Troyse från Workout Knockout hittat i ”Mitt kök” i Expressen. 

Text, recept och foton: Anna Lissjanis

 Appropå mat och näring vill vi även passa på att bjuda in till vårt gratis läsarevent på tema socker kopplat till hälsa 21 mars kl 18-20.30 på Salming Concept Store i Stockholm. Läs mer här. Varmt välkommen!

Följ gärna SportHälsa på Facebook och Instagram (@sporthalsa) för daglig inpiration på tema träning, hälsa och skönhet.

Därför ska du äta spenat - 8 anledningar och 2 mattips
Skriv ut Pin
5 från 1 röst

Därför ska du äta spenat - 8 anledningar och 2 mattips

Måltid Middag
Tag hälsa spenat, näring spenat, nyttigt med spenat, recept med spenat, recept spenat, spenat, spenat nyttigt, varför äta spenat, varför spenat
KCAL/Portion 400-499
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg