Att anpassa maten efter sin blodgrupp ska ge både bättre hälsa och viktnedgång, det menar kostrådgivaren Ulrika Davidsson som är aktuell med ABnoll-metoden.
Hon har alltid haft ett genuint intresse för matlagning, arbetat som kostrådgivare i över tio år och skrivit 23 böcker. I den senaste boken ABnoll-metoden, beskriver Ulrika Davidsson hur vi kan förbättra vår hälsa genom att äta rätt mat efter den blodgrupp man bär.
– I mitt jobb som kostrådgivare har jag lärt mig att alla människor är olika. Det är inte så enkelt som att en kostplan fungerar för alla. Vilket resultat man får och hur man mår av en viss kostplan skiljer sig från person till person. För sju år sedan kom jag i kontakt med blodgruppsdieten. Jag läste de studier som finns, intresserade mig för vilka livsmedel som passar respektive blodgrupp och testade själv. Sedan dess har jag arbetat med nästan 1 000 personer som har ätit enligt ABnoll-metoden.
Så fungerar det
Genom att äta en individanpassad kost efter sin blodgrupp har Ulrika sett tydliga hälsoeffekter, framför allt att ämnesomsättningen förbättras och att förbränningen ökar. För många har även värk i kroppen såsom migrän, reumatism och artros minskat. Anledningen ska vara att varje blodgrupp tål livsmedel olika bra.
– All mat innehåller lektiner som liknar någon av blodgruppens antigener. Lektiner reagerar olika i kroppen beroende på vilken blodgrupp man har. Antingen gifter de sig med varandra, eller så blir det en antireaktion. Det är vetenskapligt, vad som däremot inte är vetenskapligt är huruvida dessa antireaktioner är farliga eller inte.
Mat för din blodgrupp
Vilken mat respektive blodgrupp rekommenderas att äta styrs alltså av vilka lektiner livsmedlen innehåller. Det finns fyra blodgrupper: noll, A, B och AB. Den vanligaste blodgruppen, noll, ska äta rejält med animaliskt protein och komplettera det med stora mängder bladgrönsaker. Däremot ska de undvika produkter med komjölk och vete. Blodgrupp A bör också undvika komjölk men även kött. I stället rekommenderas personer med blodgrupp A att äta mycket frukt och bär, fisk och ägg.
För blodgrupp B anses en varierad kost med fisk och kött, gärna vilt eller lamm, vara det ultimata. Skaldjur och kyckling bör uteslutas. Av de fyra blodgrupperna är B den enda som mår bra av komjölk. För blodgrupp AB är mycket grönsaker och fisk att föredra. Kött bör undvikas med undantag från kalkon.
– När jag presenterar listorna över vad man bör äta och undvika känner de flesta igen sig. Jag som har blodgrupp AB ska exempelvis undvika grädde och jag vet att jag inte mår lika bra om jag äter det.
I boken presenteras ett kostschema för respektive blodgrupp som sträcker sig över två veckor med kaloriberäknade recept. Och två veckor ska räcka för att du ska uppleva en skillnad.
– Har man exempelvis problem med PMS, sin mage eller migrän ska man äta enligt sin blodgrupp till hundra procent. Därefter ska ABnoll-metoden ses som ett komplement till den kost man äter i dag. Du ska inte leva efter den 365 dagar om året. Däremot är det bra att titta på de råvaror du bör äta och de du bör undvika. Det är ett enkelt sätt att öka sin medvetenhet och i sin tur sin hälsostatus.
Träna efter din blodgrupp
Förutom att äta mat efter sin blodgrupp menar Ulrika att varje blodgrupp även mår bra av olika träningsformer.
– Blodgrupp noll och B behöver träna högintensivt för att må bra, medan blodgrupp A och AB mår bäst av lugna rörelser såsom yoga och promenader. Det är också tydligt att en person med blodgrupp noll bygger muskler väldigt lätt till skillnad från blodgrupp A. Man kan även se hur förbränningen skiljer sig mellan de olika blodgrupperna. A och AB har generellt en sämre förbränning än personer med blodgrupp noll eller B.
”Påhoppad av forskningsvärlden”
Sedan lanseringen av ABnoll-metoden har kritiken inte låtit sig vänta. Den främsta orsaken är att blodgruppsdieten inte är vetenskaplig.
– Är det inte vetenskapligt kommer det ett massivt motstånd, så just nu är jag påhoppad av forskningsvärlden. Jag är ingen läkare eller vetenskapskvinna, men jag är genuint intresserad av att hjälpa människor. Allt handlar inte om vetenskap, man lär sig väldigt mycket om hur kroppen fungerar genom att arbeta med sig själv och andra människor. Inga av de metoder jag skrivit om har varit vetenskapliga. Det var samma skepsis när jag skrev om GI-metoden för tio år sedan, i dag är den metoden vetenskaplig. Hade jag inte sett tydliga mönster med ABnoll-metoden hade jag aldrig skrivit boken. Det handlar om att äta vanlig mat och det är inte farligt att prova.
”Skriv ner allt du gillar”
För den som vill förändra sin kost och börja äta hälsosammare – oavsett om det handlar att äta efter sin blodgrupp eller inte, är första tipset att lista allt som du vill äta.
– Skriv ner allt du gillar, titta därefter på listan och stryk det du vet är ohälsosamt. Du kanske inte stryker allt, men äter du hälsosamt fem dagar i veckan och onyttigt två dagar skapar du en bra balans. Börja även laga din egen mat, då vet vad du får i dig. Gör medvetna val och reflektera över vad du mår bra av. Alla är olika, det är skillnad om du är ung eller gammal, sjuk eller frisk, aktiv eller stillasittande, kvinna eller man. Sedan får man inte glömma bort att livet är till för att njuta, jag äter också onyttigt ibland.
Nyfiken på mer?
Missa inte vår After Workout där bland annat Ulrika Davidsson föreläser om ABnoll-metoden. Fri entré men begränsat antal platser.
Datum: 7 mars.
Plats: Salming Concept Sore, Kungsgatan 19.
Anmäl dig till: info@sporthalsa.se
Läs även: 4 goda recept för din blodgrupp
Ta del av mer information kring hälsa vid diabetes hos Ascensia Diabetes Care Sweden.
Text: Hanna Larsson
Foto: Ea Czyz
Hår och makeup: Eleonor Bergman
Kläder: Craft