Därför är kanel nyttigt

Därför är kanel nyttigt

Kanel är en ljuvlig krydda som har använts i tusentals år. Doften låter oss gärna tänka på jul men kryddan är inte bara en härlig smakförstärkare. Kryddan ger även en rad positiva hälsoeffekter.

Högtid, tradition, och säsong har stor inverkan på vad vi äter och dricker under en viss tid på året. En del smaker väcker dessutom starka associationer hos oss och de flesta som doftar på kanel skulle säker säga att det doftar jul.

Kanel är en krydda som har använts i tusentals år och nämns redan i Bibeln. I Norden har kanel använts sedan 1300-talet. Kanel består av det inre barkskiktet på ett träd som odlas eller växer vilt i tropiska delar av Asien som Indien och Sri Lanka. Barken skärs av och rullas. Det som vi ser i butiker som kanelstänger är torkad och ihoprullad bark. Den torkade kanelen kan också malas till pulver.

Det finns ungefär 250 olika kanelträdsarter och främst använd kassiakanel (från Kina) och ceylonkanel (från Sri Lanka).
Kassiakanel är den kanel som är vanligast att köpa i Sverige. Det är också den sorten som har mer kumarin (ett doft och smak ämne) i sig än till exempel ceylonkanelen. Olika sorters kanel innehåller olika mycket kumarin.

Kumarin sägs kunna ge leverskador om det överkonsumeras, men då måste man äta stora mängder kanel varje dag under en längre tid. Som med allt gäller det att äta med måtta. Cirka 1- 1,5 tsk är att rekommendera.

Förutom att kanel är en härlig smakförstärkare sägs kryddan kunna ge en del positiva hälsoeffekter såsom:

  • Reglera blodsockret och blodfetter (kanel har en förmåga att hålla blodsockret på en jämn nivå).
  • Öka blodcirkulationen.
  • Stimulera matsmältningen.
  • Förbättra insulinkänsligheten.
  • Inflammationshämmande.
  • Rik på polyfenol (antioxidant som skyddar kroppen mot för tidigt åldrande).
  • Positiv påverkan på andning och urinvägar.
  • Verkar slemlösande vid förkylning och hosta.
  • Innehåller bland annat fibrer, kalcium, järn och mangan.

Det latinska namnet för ceylonkanel (kallas även äkta kanel) är cinnamomum zeylanicum så titta på kanelförpackningen efter det namnat när ni köper er kanel. Står det cinnamomum cassia är det den kinesiska kanelen med högre kumarininnehåll.

Text: Yvonne Lundgren

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.