Cykeltrampet motverkar stillasittandet som folkhälsosjukdom

Cykeltrampet motverkar stillasittandet som folkhälsosjukdom

Cykeltrampet är en webbaserad tjänst som uppmanar människor att under fem veckor använda sin cykel som transportmedel till och från arbetsplatsen. ”Tjänsten är uppbyggd som en tävling och tanken med den är att bryta ett vanemönster och få individen att komma till insikt: Aha, det är så här enkelt att röra på mig och så här bra mår jag. Vad ska jag nu göra som nästa steg? Vi vill kalla det för boostskapande aktiviteter för att hitta motivationen till att komma igång och få ett självupplevt resultat”, säger Magnus Häggström, VD på Select Wellness AB, som arrangerar.

Select Wellness vänder sig med Cykeltrampet till arbetsplatser och uppmanar: Ta cykeln till jobbet!

– Select Wellness arbetar med engagerande aktivitetstävlingar på arbetsplatser, säger Magnus Häggström. Idag har de flesta förstått att hälsan och att röra på sig är viktigt. 92 procent av Sveriges chefer tycker att det är bra att investera i friskvårdsbidrag. Jag tror att 25 procent är beredda att investera 3 000 kronor per person i personalens hälsa. Det är en bra investering. Samtidigt är att röra på sig en aktiv livsstil som idag ger en social status. 

sites/default/files/magnus h_0.jpgMagnus Häggström

Det har, menar Magnus Häggström, aldrig varit enklare att träna. Sammantaget finns alla förutsättningar för att kunna röra på sig. Individerna tycker att det är bra och arbetsgivarna tycker att det är så viktigt att de vill sponsra det.

– Trots det är det, enligt Karolinska Institutet, bara en procent av den svenska befolkningen som är aktiv 30 minuter om dagen, fortsätter Magnus Häggström. Någonting har misslyckats. Vi ser att det man erbjuder på arbetsplatser idag ofta är friskvårdsbidrag, fotbollsturneringar, löparträffar etc. Där önskar vi gå in med något annat. Som företag önskar vi motverka stillasittandet. I Sverige är stillasittandet vår nya folkhälsosjukdom. Då handlar det om att hitta enkla och roliga aktiviteter som folk kan utföra i sin vardag.

Just det här att människor inte prioriterar träning för att få ihop livspusslet är något som Magnus Häggström utläser ur undersökningar om träning. Därför är det bra att passa på att motionera under restiden fram och tillbaka från jobbet. 

– Svenskar är bra på att hitta ursäkter för att inte träna. Man ska renovera sitt hus, göra bra ifrån sig på jobbet, umgås med familj och vänner. Det blir ett tidsdilemma, och det är därför som Cykeltrampet är så bra. Det är en rolig och engagerande aktivitet. Man använder sin cykel som transportmedel till och från arbetsplatsen. Det är tid som man är tvungen att prioritera – man måste ta sig till och från jobbet. De flesta av oss gör det stillasittande i en buss eller, ännu sämre, i bilen. Hela initiativet är till för att man ska hitta tiden i vardagen att börja röra på sig. Dessutom är det bra för miljön. För den som vill ta det ett steg längre och utvecklas som cyklist under tävlingsperioden finns träningsprogram framtagna av VM-medaljören och Bragdguldsvinnaren Susanne Ljungskog att ta del av i tävlingssystemet.

I Cykeltrampet uppmuntras anställda att ställa bilen och istället ta cykeln till jobbet. Tar de dessutom en extra cykeltur på kvällen får de extrapoäng i tävlingen. Cykeltrampet passar alla på arbetsplatsen. Deltagarna får poäng efter hur länge eller hur långt de har cyklat. En tjusning med Cykeltrampet är att deltagarna kan bestämma hur långt de vill cykla. Man behöver inte heller cykla hela vägen.

– Många kan tycka att de har för långt till jobbet och inte kan cykla hela vägen. Då menar vi att man kan ta cykeln en bit och ta allmänna transportmedel sista biten. Ta de små enkla stegen som man behöver för att bli lite piggare. Det här har vi jobbat så mycket med att vi har blivit experter. Vi uppfann stegtävlingen en gång i tiden, ett koncept som idag har kopierats av olika aktörer. Förutom Cykeltrampet genomför vi aktiviteter inom en rad andra träningsformer. En av dem är i samarbete med Paolo Roberto och heter 15 med Paolo. Den bygger på 15 minuters effektiv träning om dagen. 

Inga redskap behövs, så man behöver inte ta sig iväg till gymmet. Träningen går lika bra att utföra hemma på vardagsrumsgolvet. 

– Då är det större chans att träningen faktiskt blir av. Speciellt när det bara behöver ta 15 minuter av din tid. Vi vet vad det betyder kopplat till generell livskvalitet. Vår mening är: Rör du på dig kommer du att må bättre. Det handlar inte om att vara någon elitmotionär, utan ett nytt rörelsemönster per dag gör att man orkar och presterar bättre. Både 15 med Paolo och Cykeltrampet får igång medarbetarna på arbetsplatsen på ett roligt och motiverande sätt, och förutom hälsovinsterna bidrar tävlingsmomentet även till en ökad teamkänsla.

Cykeltrampet pågår under en begränsad tid. Det gör att det är ett praktiskt mål som kan lägga grunden för en ny livsstil. 

– Cykeltrampet pågår under fem veckors tid. Man anmäler sig som privatperson eller arbetsplats enkelt på webben. Vi har gjort olika forskningsprojekt tillsammans med Karolinska Institutet och Handelshögskolan i Stockholm för att se vad det är som motiverar folk till att börja röra på sig. Hur är detta kopplat till en ändring av ett beteende? Då ser vi att fem veckor är tillräckligt lång tid för att motionären ska uppleva ett resultat av aktiviteten, men det är också tillräckligt kort tid för att man ska tycka att det kul hela tiden. Tanken med att göra en sådan här aktivitetstävling är att bryta ett vanemönster och få individen att komma till insikt: ”Aha, det är så här enkelt att röra på mig och så här bra mår jag. Vad ska jag nu göra som nästa steg?” Vi vill kalla det för ”boostskapande” aktiviteter för att hitta motivationen till komma igång och få ett självupplevt resultat. Det blir extra intensivt under perioden aktiviteten pågår. Tävlingsmomentet triggar folk.

Varje deltagare får instruktioner och inloggningsuppgifter till tjänsten. Vid registrering skapas en personlig tävlingssida där man registrerar det antal minuter eller den sträcka man cyklat varje dag. Via en kartfunktion kan man följa hur långt man själv och kollegorna cyklat. Man kan även chatta med de andra deltagarna i systemet. 

– Cykeltrampet kör vi som en öppen kampanj sommar och höst, då både privatpersoner och arbetsplatser runt om i landet kan gå med. Vi gör också skräddarsydda aktiviteter för olika företag. Det kan vara en avdelning som arbetar med miljöfrågor som kontaktar oss och så gör vi ett speciellt event för det företaget. Totalt sett under åren har vi aktiverat mer än 750 000 personer och jobbat med 10 000 arbetsplatser. Vi är absolut störst på marknaden med att skräddarsy företagstävlingar efter kundens behov. 

Select Wellness hjälper till med den interna marknadsföringen och anmälningsförfarandet och följer sedan upp resultatet av satsningen. De märker resultatet genom återkopplingar.

– Det som är roligt är att det blir en snackis på arbetsplatsen. Om vi tittar på 15 med Paolo-tjänsten får vi ofta höra per mejl eller till vår kundtjänst att man pratar om den vid kopiatorn eller kör övningar tillsammans i matsalen. Vår kundtjänst får ofta höra att det har varit det viktigaste steget mot en stor personlighetsförändring. Vi är ödmjuka inför det. Deltagande i våra aktiviteter kan initieras av vem som helst på arbetsplatsen. Det behöver inte vara personalavdelningen eller chefen. Den mindre arbetsplatsen eller avdelningen på ett större företag kan gå med i någon av de öppna kampanjerna. Till det större företaget eller kommunen skräddarsyr vi upplägget. Är kollegorna svårstartade kan du anmäla dig som privatperson. 

Läs mer: Cykeltrampet.se

Text: Daniel Atterbom

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.